ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Εόρτασε το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου «Τίμιος Σταυρός»

Εόρτασε το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου «Τίμιος Σταυρός»

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι μια ξεχωριστή ημέρα για το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου, που ίδρυσε και συντηρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και φροντίζει για το πνευματικό επίπεδων των μαθητών ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.

Είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό και έγιναν, παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών, λατρευτικές εκδηλώσεις.

Το Λύκειο αυτό, δημιουργήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να αποτελέσει φυτώριο για στελέχη της Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά τίποτα δεν μένει ακατόρθωτο όταν υπάρχει η ευλογία του Κυρίου και η αγάπη Του.

Να σημειωθεί ότι σκοπός του σχολείου, που βρίσκεται σε μία από τις παραδοσιακές συνοικίες του Αργυροκάστρου, χαρακτηριστικές για τα λιθόχτιστα μεσαιωνικά οικήματα, δεν είναι μόνο η εξασφάλιση μόρφωσης, αλλά και η καλλιέργεια της αγάπης για την Ορθοδοξία, μέσα από τα διδάγματα της πίστης, ώστε οι σπουδαστές να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια που θα τους κάνουν χρήσιμους στην Εκκλησία και στην κοινωνία, αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πιστεύει ότι τα όποια κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται παρά μόνο με πνευματικά μέσα.

Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται την ίδια ελπίδα και την ίδια προοπτική, μέσα από τη γνώση και την επίγνωση.

Από την πρώτη στιγμή μερίμνησε και εξακολουθεί να μεριμνά ανύστακτα για την εξύψωση και την ανύψωση των νέων με μοχλό την παιδεία.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας, που σύστησε και συντηρεί ο κ. Αναστάσιος, είναι αδιάψευστες μαρτυρίες του ώριμου ενδιαφέροντός του.

Και με το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου επιβεβαιώθηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος κόντρα στην οδυνηρή κατάπτωση και αίσθηση απώλειας και παρακμής αρχών και αξιών, προβάλλει με τη ζωή και το έργο του την αντίπερα όχθη, την εξοικείωση με το Χριστό, που ενώνει τον επίγειο κόσμο με τον ουράνιο, τον παρόντα βίο με τον μέλλοντα, τον άνθρωπο με το Θεό.

Διαπνεόμενος από πνευματική καθαρότητα σχεδιάζει και δείχνει τρόπο ζωής, χαράσσοντας με το φωτεινό πρόσωπό του γραμμή πλεύσης, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και τα συμπτώματα δυσανεξίας της συνείδησης και οι άνθρωποι να συμφιλιωθούν μέσω της θείας χάρης, αφού αποτινάξουν το ζυγό της αμαρτίας και σπάσουν τα κάγκελα της εσωτερικής φυλακής τους.

Αυτή είναι μια βασική επιδίωξή του, που είναι διαρκώς διαδικασία σε εξέλιξη.

Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγωγή της ψυχής.

Τι σημαίνει αυτό; Εσωτερικός πλουτισμός των παιδιών με τη γνώση και την τήρηση του νόμου του Θεού.

Οι άλλες γνώσεις σαφώς και έχουν την αξία τους. Ωστόσο η γνώση του Θεού δεν είναι απλά χρήσιμη.

Είναι απαραίτητη. Με τη γνώση την κοσμική τα παιδιά μπορεί να γίνονται πολύξερα και σοφά. Με τη γνώση του Θεού, όμως, γίνονται «γνωστικά» στην αρετή.

Στην καρδιά των νέων υπάρχει δυνατός ο πόθος να βρουν και να πετύχουν το καλύτερο στη ζωή. Το μεγάλο ζήτημα, λοιπόν, είναι ο φυσικός αυτός πόθος να μη γίνει ένα αδιάκοπο ξερίζωμα, που αποτελεί αιτία καταστροφής του νέου, αλλά μια αρχή να ακούσει μέσα του τη φωνή της μυστικής κλήσης του Θεού, που τον καλεί να ανέβει επίπεδο.

Και του ανοίγει δρόμους, τους οποίους ο ίδιος δεν είχε προηγουμένως σκεφτεί.

Εξάλλου πρόσφατα, στην αρχή του εκκλησιαστικού έτους, εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές των Σχολείων της Μητρόπολης Αργυροκάστρου εκκλησιάστηκαν στον καθεδρικό ναό "Ανάσταση", όπου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.
Και έδωσαν ο ένας στον άλλον την υπόσχεση να βάλουν τα δυνατά τους για μια νέα σχολική χρονιά με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στην 1η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης», συμμετείχαν μαθητές του Γενικού Λυκείου της Μητρόπολης Αργυροκάστρου.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος Ιωάννης Χρυσουλάκης απένειμε στο διευθυντή του Λυκείου Θεόδωρο Κέσκο τιμητική πλακέτα, επισημαίνοντας το μεγαλειώδες εκπαιδευτικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία.

π. Ηλία Μάκος / ekklisiaonline.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...