Εόρτασαν πολλοί ναοί στην Αλβανία, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, εορτή του Μέγα Αθανασίου, όπως αυτοί του αγίου Αθανασίου Κορυτσάς, του αγίου Αθανασίου Ελμπασάν του αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, αλλά και του αγίου Αθανασίου στη Μοσχόπολη, όπου είναι ιστορικό μνημείο κ. ά.

Στον ομώνυμο εορτάζοντα ναό τιμήθηκε η μνήμη του αγίου Αθανασίου στην Κορυτσά, που κατακλύστηκε από πιστούς. Ιερούργησε ο Μητροπολίτης Ιωάννης, πλαισιούμενος από τους ιερείς της πόλης.

Στο Ναό Αγίου Αθανασίου Ελμπασάν, όπου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, προς το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, ενώ ακολούθως προσφέρθηκε κέρασμα στο πνευματικό κέντρο του ναού.

Στα κηρύγματα στους ναούς επισημάνθηκε πως η κραυγή πίστης του Μεγάλου Αθανασίου ήταν κραυγή καρδιάς. Η δέησή του πύρινη, κάθε φορά, που ζητούσε το αποκούμπι του Θεού.

Είχε ριζώσει μέσα του η πεποίθηση πως τα «πάντα και εν πάσι Χριστός». Αυτό σημαίνει ότι είχε συνδεθεί στενά μαζί Του. Η πίστη του δεν ήταν μοιρολατρική, αλλά δυναμική και γεμάτη εμπιστοσύνη στο Θεό.

Ο Μέγας Αθανάσιος υπερασπίστηκε την Ορθόδοξη πίστη, όχι στα λόγια μόνο, αλλά και με έργα, αφού καταπολέμησε τους αιρετικούς και εξορίστηκε πέντε φορές.

Ο άγιος Αθανάσιος είχε το Χριστό στη σκέψη, στην ψυχή και τη συνείδησή του και σ' Αυτόν στηριζόταν.

Με το βίο του έδειχνε ότι οι Χριστιανοί οφείλουν να ζουν με συνέπεια στο θέλημα του Θεού, με αγνότητα, τιμιότητα, δικαιοσύνη.

Μια τέτοια προβολή της πίστης μας, φανερώνει ότι ο Χριστός είναι φως και οι Χριστιανοί δεν συμμάχησαν με τις δυνάμεις του σκοταδιού. Πως σ' αυτή την κρίσιμη εποχή υψώνουν τη σημαία της αλήθειας.


π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ / ekklisiaonline.gr