ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Έκθεση ΕΕ: Μαφιόζικα κυκλώματα στα Δ. Βαλκάνια είναι βασικοί φορείς εμπορίας ναρκωτικών σε Βαλκάνια και ΕΕ

Έκθεση ΕΕ: Μαφιόζικα κυκλώματα στα Δ. Βαλκάνια είναι βασικοί φορείς εμπορίας ναρκωτικών σε Βαλκάνια και ΕΕ

Εγκληματικά κυκλώματα στα Δυτικά Βαλκάνια έχουν μετατραπεί σε βασικούς φορείς εμπορίας ναρκωτικών τόσο σε περιφερειακό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι η στρατηγική γεωγραφική θέση χωρών όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για ναρκωτικά, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, έχουν επιταχύνει τις επιχειρήσεις εγκληματικών οργανώσεων.

«Ορισμένες χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε διαδρομές παράνομης διακίνησης που περνούν από τα Δυτικά Βαλκάνια πριν εισέλθουν εκ νέου στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ροές διακίνησης μπορεί να είναι περίπλοκες», ανέφερε το Κέντρο στην έκθεση, η οποία αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης περιφερειακής μελέτης που διεξήχθη μεταξύ 2019 και 2022.

Ένας σημαντικός αριθμός διασποράς από την περιοχή των Βαλκανίων στην ΕΕ παρέχει επίσης μια ομάδα ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να στρατολογηθούν σε αυτά τα κυκλώματα, αναφέρει η έκθεση.

Το EMCDDA ανέφερε την επιχειρησιακή παρουσία ομάδων των Δυτικών Βαλκανίων στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου τα λιμάνια της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ είναι σημαντικά για τη διανομή και την εισαγωγή ναρκωτικών στην ΕΕ.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης σημαντικές τοποθεσίες για αυτές τις οργανώσεις στις αγορές κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης στην Ευρώπη, σημείωσε το EMCDDA.

Αυτά τα δίκτυα που μοιάζουν με μαφία έχουν επίσης υιοθετήσει την πιο πρόσφατη διαθέσιμη τεχνολογία για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της παραγωγής ναρκωτικών, της διακίνησης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ανέφερε η έκθεση.

Αυτό περιλαμβάνει σύνθετο εξοπλισμό για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, drones ή χρήση κρυπτονομισμάτων και κρυπτογραφημένων επικοινωνιών.

Τόσο τα Δυτικά Βαλκάνια όσο και οι χώρες της ΕΕ χρησιμεύουν ως καταφύγιο για εγκληματίες που κρύβονται από αντίπαλες εγκληματικές ομάδες ή τις αρχές επιβολής του νόμου.

«Μέλη ιταλικών και τουρκικών εγκληματικών δικτύων φέρεται να διαφεύγουν της απονομής δικαιοσύνης με το να βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ ρωσικές εγκληματικές οργανώσεις πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά μήκος της ακτογραμμής της περιοχής», συμπλήρωσε το Κέντρο.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...