ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Εγκαίνια του Ι. Ναού του Αγίου Κοσμά στην Τσαρσώβα της Πρεμετής

Εγκαίνια του Ι. Ναού του Αγίου Κοσμά στην Τσαρσώβα της Πρεμετής

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν σήμερα η ατμόσφαιρα στην ακριτική ενορία του Αγίου Κοσμά της Τσαρσώβα στην ευρύτερη περιοχή της Πρεμετής. Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος τέλεσε τα εγκαίνια του ναού που είχε θεμελιωθεί και ανεγερθεί χάριν των προσπαθειών του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Για τους δεκάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στο χαρμόσυνο αυτό γεγονός και από τα γύρω χωριά, απ' τις δύο μάλιστα πλευρές των συνόρων (οι ακρίτες έχουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας και ξέρουν καλά να μοιράζονται τις χαρές τους) ο Σεβασμιώτατος σε κάθε βήμα της ακολουθίας των εγκαινίων εξηγούσε κι ερμήνευε τη σημασία τους και μάλιστα και τον τρόπο πως γίνεται.

Ειδικά κατέστησε συνειδητούς τους πιστούς της Τσαρσώβας ότι πλέον η Αγία Τράπεζα του Ναού τους είναι καθαγιασμένη με τα Ιερά Λείψανα αγίων μαρτύρων της Εκκλησίας μας όπως επιτάσσουν οι κανόνες και η παράδοση.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Κοσμά είναι απ' τη θέση που βρίσκεται ιεραποστολικό εγχείρημα καθώς είναι ακριβώς πάνω στο σταυροδρόμι που οδηγεί προς Λεσκοβίκι αλλά και τη Μεθοριακή Διάβαση της Μέρτζανης.
Και όχι μόνο διότι όπως ο Σεβασμιώτατος θύμισε στους συμπροσευχόμενους κληρικούς και πιστούς διότι η συγκρότηση του ξεκίνησε εκ του μηδενός. Εκεί τον Αύγουστο του 1998 όταν τέθηκε ο Θεμέλιος λίθος ήταν ένα εγκαταλειμμένο χωράφι ενώ ο συνοικισμός ήταν σχετικά νέος δεδομένου ότι είχε αλλάξει θέση και στον παλιό οι ναοί είχαν γκρεμιστεί στα πλαίσια του αθεϊστικού διωγμού.

Στη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε των Εγκαινίων μαζί με κληρικούς της περιοχής της Πρεμετής λειτούργησαν και ο Ηγούμενος π. Αρσένιος και αδελφοί της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Μολυβδοσκέπαστης που είναι σε απόσταση αναπνοής απ' την Τσαρσώβα. Εκτός απ' την ουσιαστική συνδρομή και φροντίδα για τα Εγκαίνία η αδελφότητα των μοναχών της Μονής βοηθούν πνευματικά τα "γειτονικά" χωριά.

Ιδιαίτερη ομορφιά δημιούργησε η συμμετοχή των Ορθόδοξων Γυναικών της Πρεμετής με την απλή λαϊκή τους ψαλμωδία.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος σε σύντομο χαιρετισμό του μετά τη Θεία Λειτουργεία παρότρυνε για περισσότερη ευχαριστία προς τον Ζωοδότη Θεό που αναζωογονεί την ελπίδα και σε μέρη τέτοια δύσκολα και ενορίες ακριτικές και ολιγάριθμες.

Ειδικά εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο που άνοιξε προοπτικές για την Ορθοδοξία σε καταστάσεις που κάτι τέτοιο έμοιαζε αδύνατο αλλά και συγκεκριμένα για τον όμορφο ναό του Αγίου Κοσμά που εγκαινιάστηκε στην Τσαρσώβα.

Ακολούθησε στον περίβολο του Ναού κέρασμα που είχαν οργανώσει κυρίες συνεργάτες της Μητρόπολης όπου κληρικοί και λαϊκοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και να συνομιλήσουν στην έναρξη μάλιστα του νέου Εκκλησιαστικού Έτους.


Ορφέας Μπέτσης / ope.GR


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

07 Δεκεμβρίου 2022
Ο Λεωνίδας Παπάς είναι ιδιοκτήτης του μεγάλου εστιατορίου «Lake View Restaurant» με θέα μία γραφική ...
05 Δεκεμβρίου 2022
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου τηλεδιάσκεψη με τους Προ...
28 Νοεμβρίου 2022
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης...
09 Νοεμβρίου 2022
Ευχάριστα νέα για τους ομογενείς Ομοσπονδιακούς Βουλευτές, αφού νωρίς το πρωί οριστικοποιήθηκε ότι τ...
06 Δεκεμβρίου 2022
Επιλογή της αλβανικής ηγεσίας να κρατά σε διαρκή «ομηρία» τις «στρατηγικές σχέσεις» με την ΕλλάδαΕισ...
04 Δεκεμβρίου 2022
Στις 4 Δεκεμβρίου 1913 σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (17 Δεκεμβρίου με το νέο) υπογράφεται το γνωστ...
03 Δεκεμβρίου 2022
Η προσεχής επίσκεψη του Έλληνος πρωθυπουργού στα Τίρανα σκοπόν έχει αφ' ενός την υπογραφή συνυποσχετ...
27 Νοεμβρίου 2022
Μέσα σε χρονικό διάστημα των τριών ετών, 1991-1993, η οργάνωση του Ελληνισμού της Αλβανίας, η ΟΜΟΝΟΙ...