ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΕΕ : Δεν υπήρξε ουσιώδης πρόοδος στη σύνοδο διαχείρισης κρίσης Σερβίας - Κοσόβου

borrell-kurti-vuciq

Η σύνοδος κορυφής με μεσολάβηση της ΕΕ για τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κρίσης στις σχέσεις της Σερβίας και του Κοσόβου δεν έφερε ουσιαστική πρόοδο, αν και εξασφαλίστηκαν κάποια μικρά κέρδη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ είχε –χωριστές– συνομιλίες με τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον κοσοβάρο πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι χθες. Μετά τις συζητήσεις, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε πως συμφωνήθηκε ότι είναι ανάγκη να οργανωθούν νέες εκλογές με σερβική συμμετοχή σε τέσσερις δήμους όπου κατοικούν Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο.

"Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και στην ανάγκη να συζητήσουμε τους μηχανισμούς και τα βήματα για το πώς θα φθάσουμε εκεί", εξήγησε. "Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμη, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε".

"Εντοπίσαμε πιθανές οδούς μπροστά", συνέχισε ο κ. Μπορέλ, επισημαίνοντας όμως πως "και τα δύο μέρη πρέπει να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους".

Οι αρχές του Κοσόβου, εξήγησε, καλούνται να δώσουν απαντήσεις στις καταγγελίες για καταχρήσεις στις συλλήψεις Σέρβων που φέρονται να διέπραξαν βίαια εγκλήματα και η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο για την επιβολή του κράτους δικαίου (EULEX) πρέπει να διαδραματίσει ευρύτερο "ρόλο" στην επαλήθευση τέτοιων κατηγοριών.

Η ένταση ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία ανεβαίνει εδώ και μήνες. Η ειρηνευτική δύναμη του NATO υπέστη επίθεση στα τέλη Μαΐου με δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους 30 στρατιωτικούς της συμμαχίας, στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά τον διορισμό Αλβανών δημάρχων. Ο σερβικός πληθυσμός απείχε από την εκλογική διαδικασία, σε συνεννόηση με το Βελιγράδι. Η σύλληψη τριών κοσοβάρων αστυνομικών από τη Σερβία κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση.

Οι δυο ηγέτες αρνήθηκαν να συναντηθούν κατ' ιδίαν.

"Δεν βλέπω κανένα λόγο [να συζητήσω] με κάποιον που προκαλεί συγκρούσεις κάθε μέρα εξαιτίας του ιδεολογικού φανατισμού του. Θεωρώ πως αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω ζημιά και γι' αυτό θεωρώ πως δεν έχει νόημα", είπε ο σέρβος πρόεδρος.

Ο κ. Μπορέλ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του· δήλωσε πως θα διαβουλευθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

"Οι συγκρούσεις και τα καθημερινά επεισόδια είναι απαράδεκτα" φαινόμενα, προειδοποίησε.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Το Βελιγράδι αρνείται να την αναγνωρίσει. Οι Σέρβοι του Κοσόβου παραμένουν γενικά πιστοί στο Βελιγράδι, ειδικά στον βορρά, όπου αποτελούν την πλειοψηφία, και απορρίπτουν όλα τα μέτρα που παίρνει η Πρίστινα για να εδραιώσει τον έλεγχό της.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

23 Νοεμβρίου 2023
Το μεράκι μιας παρέας Ελλήνων του Λονδίνου που αγαπούν τα βιβλία δημιούργησε την Greek Library of Lo...
21 Νοεμβρίου 2023
Στις Βρυξέλλες διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς την Π...
16 Νοεμβρίου 2023
Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησαν, σήμερα, Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023,...
15 Νοεμβρίου 2023
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Μ...
02 Δεκεμβρίου 2023
Αν και πέρασαν εφτά μήνες που είναι κλεισμένος στις αλβανικές φυλακές του Δυρραχίου, ο Διονύσιος Φρέ...
23 Νοεμβρίου 2023
Στις 22 Νοεμβρίου η ιστορική μνήμη φέρνει στον νου μας την Κορυτσά και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπε...
19 Νοεμβρίου 2023
Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας η ελληνική Βόρεια Ήπειρος παραχωρήθηκε στο νεοσύστατο κράτος της Αλβ...
11 Νοεμβρίου 2023
Στόχος των εκάστοτε αλβανικών κυβερνήσεων, ν' αλλοιώσουν και ν΄ αφομοιώσουν καθετί που σχετίζεται με...