DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Economist: Σχεδόν ανεξέλεγκτο το ξέπλυμα χρήματος στα Βαλκάνια

Economist: Σχεδόν ανεξέλεγκτο το ξέπλυμα χρήματος στα Βαλκάνια

Η αγορά ακινήτων είναι ένα καλό μέρος για να κρυφτούν παράνομα κέρδη

Η εγκληματικότητα η διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος ανθούν στα Βαλκάνια. Στις 12 Μαΐου, οι εισαγγελικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας άσκησαν δίωξη κατά του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Νικόλα Γκρουέφσκι, για ξέπλυμα χρήματος με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε χρήματα που είχαν δοθεί ως δωρεά στο πολιτικό κόμμα του μέσω της Μπελίζ για να αγοράσει παράνομα ακίνητη περιουσία κρύβοντας την ιδιοκτησία του.

Ο Γκρουέφσκι απάντησε ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα. Εν τω μεταξύ, στην Γιαχορίνα, ένα δημοφιλές θέρετρο σκι στη Βοσνία, συμμορίες, μαζί και οι αξιωματούχοι που έχουν διαφθείρει, επενδύουν σε ξενοδοχεία. Η διαφθορά, σε κάθε έκφανσή της, ανθεί. Ενας ομογενής, που έχτισε κατά το ήμισυ συγκρότημα κατοικιών σε περιοχή κοντά στην Αυλώνα στη νότια Αλβανία, υποστηρίζει ότι η οικοδομή έχει σταματήσει επειδή αρνείται να δωροδοκήσει για να εξασφαλίσει τα απαραίτητες άδειες.

Όπως παρατηρεί ο Economist, σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, το βρώμικο χρήμα ξεπλένεται μέσω ακινήτων, τη στρέβλωση της αγοράς και τη διόγκωση των τιμών –προκαλώντας την οργή των καθημερινών ανθρώπων που αναζητούν την αγορά κατοικίας. Νέα πολυώροφα κτήρια ανεγείρονται στα Τίρανα, την Πρίστινα και το Βελιγράδι. Παρότι οι οικονομίες των Βαλκανίων επλήγησαν σκληρά από τον κορωνοϊό, οι τιμές ακινήτων σε διάφορες περιοχές ακολούθησαν τον δικό τους δρόμο. Στα Τίρανα, οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν από το 2017, ενώ σ' ολόκληρη την Αλβανία, η αξία των συναλλαγών σε ακίνητα αυξήθηκε κατά 6,7% το 2020.

Την προηγούμενη δεκαετία τα συνδικάτα του εγκλήματος στα Βαλκάνια απέκτησαν μεγάλη δύναμη και σήμερα κάνουν ένα μεγάλο μέρος του τζίρου τους στο εξωτερικό. Γιαυτό και ένα μέρος των κερδών επενδύεται, επίσης, στο εξωτερικό. Όμως, εξακολουθούν να επενδύουν στο εσωτερικό. Η Φατιόνα Μεϊντίνι, εκ των συγγραφέων της έρευνας, υποστηρίζει ότι οι βαλκανικές κυβερνήσεις έχουν αμφιλεγόμενη συμπεριφορά απέναντι στο ξέπλυμα χρήματος. Θέλουν να το πατάξουν αλλά ταυτόχρονα καλοδέχονται τις δουλειές και τις επενδύσεις που φέρνουν. Οσο για τους εγκληματίες, είναι σκληροί στο να βγάλουν χρήμα, όμως συντηρητικοί όταν το επενδύουν.

πηγή: ot.gr


Συζήτηση για την προστασία του Αώου με την συμμετο...
Νέοι σε θρησκευτικά μνημεία της Δρόπολης και του Α...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Δεκεμβρίου 2021
Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σ...
24 Νοεμβρίου 2021
Την ίδρυση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικήςκαι, μετά την δι...
22 Νοεμβρίου 2021
Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια απευθύνει η Διοικούσα Επ...
13 Νοεμβρίου 2021
Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφό...
03 Δεκεμβρίου 2021
Το νέο κύμα πανδημίας, που πλήττει εκ νέου τον πλανήτη και την Πατρίδα μας αποτελεί αναμφισβήτητα το...
01 Δεκεμβρίου 2021
Ένας ακούραστος εργάτης του καλού, που έδωσε προς όλους υπέροχο χριστιανικό και κοινωνικό μάθημα, έφ...
23 Νοεμβρίου 2021
Είναι πλέον φανερό ότι τα Βαλκάνια έχουν εισέλθει σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, εξαιτίας εσωτερι...
22 Νοεμβρίου 2021
1992. Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με πρόσκληση της Ε.Τ.Υ.Κ. (Ένωση ...