DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ντούλες: Όνειδος η παρουσία του Ερντογάν στη Βουλή της Αλβανίας

image

Ουσιαστική ερμηνεία των λόγων που τον οδήγησαν στην αποχή απ' τη συνεδρίαση της Ολομελείας της Βουλής της Αλβανίας, κατά την επίσκεψη και το χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογκάν, είχε την ευκαιρία να κάνει δημοσίως ο Πρόεδρος του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Βαγγέλης Ντούλες, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, χθες το βράδυ στο Top Channel.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούλε όχι μόνο στη Βουλή δεν έπρεπε να παρουσιαστεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας αλλά και να είχαν αποφευχθεί οι υπερβολές στο σύνολο της επίσκεψης του στην Αλβανία. Τούτο δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός ηγέτης αποτελεί ένα απ' τα χειρότερα παραδείγματα αυταρχικής διαχείρισης της εξουσίας και με κάκιστη σχέση με την δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κατέστησε ενήμερο το Αλβανικό κοινό για αλήθειες τις οποίες η καθεστωτική προπαγάνδα της Κυβέρνησης των Τιράνων αλλά και οι τουρκικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα και την Βαλκανική ευρύτερα, προσπαθούν να αποκρύπτουν.

Οι περιπτώσεις του Προέδρου του κόμματος των Κούρδων που είναι φυλακή όπως επίσης και η περίπτωση του Οσμάν Καβαλά η προφυλάκιση του οποίου παρατείνεται συνεχώς είναι κραυγαλέες για την αντίληψη του Ερντογκάν για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Διερωτήθηκε ο κ. Ντούλες μήπως ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Ράμα βρίσκεται σε συναγωνισμό με τον μέντορα του Ερντογκάν για την καλύτερη παραβίαση των αρχών του πλουραλισμού, της ελευθερίας έκφρασης, των δίκαιων και διαφανών εκλογικών διαδικασιών κ.α.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ επί το πλείστον ανέλυσε το ρόλο που επιφυλάσσει στους αλβανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής, μουσουλμανικού θρησκεύματος, το δόγμα του ΝεοΟθωμανισμού που διαπερνά την εξωτερική πολιτική της Ερντογκανικής Τουρκίας που αποτελεί εξ άλλου το βασικό πολιτικό εργαλείο του καθεστώτος Ερντογκάν.

Η διολίσθηση της Αλβανίας στο άρμα αυτό των σχεδιασμών της Τουρκίας, της καθυπόταξης των κυβερνήσεων της περιοχής στα στρατηγικά της παιχνίδια, ενέχουν ορατούς κινδύνους ώστε η χώρα να καθυστερεί κι απομακρύνεται απ' την ατζέντα της για ένταξη στην ΕΕ. Τα συμφέροντα του Ράμα και της ομάδας του με την οποία μοιράζεται την εξουσία και τα οφέλη της μπορεί να εξυπηρετούνται στην ανάπτυξη της σχέσης του αυτής με τον Ερντογκάν αλλά η χώρα και η κοινωνία της θα βρεθούν μπροστά σε δύσκολα αδιέξοδα.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της Αγίας Σοφίας και της μετατροπής της εκ νέου σε μουσουλμανικό τέμενος υπό την ευθύνη και τις αποφάσεις του Προέδρου της Τουρκίας. Προφανώς αποτελεί πράξη που θίγει όλους τους Χριστιανούς του κόσμου της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένων. Κι εδώ προειδοποίησε αυστηρά ότι η τυφλή εξακολούθηση του παραδείγματος και του μοντέλου Ερντογκάν δύναται επιφέρει συνέπειες στην διαθρησκευτική αρμονική συνύπαρξη στο εσωτερικό της Αλβανίας.

Αναφορά έγινε επίσης στις πολιτικές κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου που η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογκάν εφαρμόζει στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και που την φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ισχύουσες αρχές στην ΕΕ και την περιφερειακή της πολιτική ασφάλειας.


tachydromos.org

​Προσγειώθηκαν τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Raf...
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

13 Ιουνίου 2022
Την άποψη πως όσοι Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό πριν πολλά χρόνια πέτυχαν τόσο σε επαγγελματικό επίπ...
08 Ιουνίου 2022
Η πιο γνωστή Λεωφόρος στον κόσμο, η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν, ντύθηκε στα γαλανόλευκα για την ετεροχ...
03 Ιουνίου 2022
Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση της Κυριακής, 5ης ...
27 Μαϊος 2022
Όταν έλαβα την δήλωση του Συλλόγου Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης στο άκουσμα της πρόωρης εκδημίας του...
19 Ιουνίου 2022
Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια εξελίσσεται σε μια από τις προτε...
16 Ιουνίου 2022
Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Νέα Διοικητική Διαίρεση της χώρας. Αν...
08 Ιουνίου 2022
Αφορμή για να επανέλθω στην υπόθεση του δρόμου της Λεσινίτσας από τα Βρυσερά της Άνω Δρόπολης, διαμέ...
08 Ιουνίου 2022
Στην επίσκεψη του κ. Δένδια στα Δυτικά Βαλκάνια αρχές Ιουνίου για την προώθηση των διαδικασιών ένταξ...