ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΔΝΤ: Η παραγωγικότητα των εργαζομένων στην Αλβανία είναι 40% χαμηλότερη των Δ. Βαλκανίων

ΔΝΤ: Η παραγωγικότητα των εργαζομένων στην Αλβανία είναι 40% χαμηλότερη των Δ. Βαλκανίων

Η αύξηση στους μισθούς στην οικονομία της Αλβανίας κατά τα τελευταία δύο χρόνια δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής, στοιχείο που είναι ανησυχητικό, όπως σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία έκθεσή του για την Αλβανία.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση τονίζεται, ότι το 2022 η παραγωγικότητα των εργαζομένων στην χώρα παρέμεινε χαμηλότερη κατά περίπου 37% σε σχέση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, και 57% αντίστοιχα κάτω από το Μαυροβούνιο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει παράλληλα ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά συνολικά την οικονομία, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, δεδομένου ότι οι αυξήσεις αυτές δεν αντισταθμίζονται από αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος της περαιτέρω απώλειας της ανταγωνιστικότητας της Αλβανικής οικονομίας, όπως ήδη συμβαίνει βέβαια, καθώς δέκα ξένες εταιρείες που παρήγαγαν ρούχα και παπούτσια στην χώρα μετακινούνται αλλού, επειδή η Αλβανική κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά τέσσερις φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Η έκθεση του ΔΝΤ έδειξε ακόμη ότι η Αλβανία έχει χαμηλότερους μισθούς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιοχής. Το 2022, ο μέσος ακαθάριστος μηνιαίος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Αλβανία ήταν περίπου 30% χαμηλότερος από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο σε ονομαστική αξία όσο και σε αγοραστική δύναμη.

Επιπρόσθετα, αν και στον δημόσιο τομέα ο πραγματικός μισθός αυξήθηκε κατά 0,2% το 2022, η Αλβανία παρέμεινε με το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος σε σύγκριση με τους γείτονές της, καθώς αυτό κάλυψε μόλις το 4,5% του ΑΕΠ της, δηλαδή λιγότερο από το μισό του μέσου όρου του ΑΕΠ των κρατών-μελών της ΕΕ και των υπόλοιπων βαλκανικών οικονομιών (10%). Το μισθολογικό κόστος του Αλβανικού δημοσίου τομέα επίσης αντιπροσώπευσε το 16,7% των εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ ο μέσος όρος για τις άλλες βαλκανικές χώρες αντίστοιχα ήταν 27%.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στην προαναφερόμενη έκθεσή του το ΔΝΤ συνέστησε τη σύνδεση των μισθολογικών μισθών στο δημόσιο τομέα με μία αντίστοιχα υψηλότερη παραγωγικότητα των υπαλλήλων, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...