ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΔΝΤ: Η παραγωγικότητα των εργαζομένων στην Αλβανία είναι 40% χαμηλότερη των Δ. Βαλκανίων

ΔΝΤ: Η παραγωγικότητα των εργαζομένων στην Αλβανία είναι 40% χαμηλότερη των Δ. Βαλκανίων

Η αύξηση στους μισθούς στην οικονομία της Αλβανίας κατά τα τελευταία δύο χρόνια δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής, στοιχείο που είναι ανησυχητικό, όπως σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία έκθεσή του για την Αλβανία.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση τονίζεται, ότι το 2022 η παραγωγικότητα των εργαζομένων στην χώρα παρέμεινε χαμηλότερη κατά περίπου 37% σε σχέση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, και 57% αντίστοιχα κάτω από το Μαυροβούνιο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει παράλληλα ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά συνολικά την οικονομία, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, δεδομένου ότι οι αυξήσεις αυτές δεν αντισταθμίζονται από αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος της περαιτέρω απώλειας της ανταγωνιστικότητας της Αλβανικής οικονομίας, όπως ήδη συμβαίνει βέβαια, καθώς δέκα ξένες εταιρείες που παρήγαγαν ρούχα και παπούτσια στην χώρα μετακινούνται αλλού, επειδή η Αλβανική κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά τέσσερις φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Η έκθεση του ΔΝΤ έδειξε ακόμη ότι η Αλβανία έχει χαμηλότερους μισθούς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιοχής. Το 2022, ο μέσος ακαθάριστος μηνιαίος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Αλβανία ήταν περίπου 30% χαμηλότερος από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο σε ονομαστική αξία όσο και σε αγοραστική δύναμη.

Επιπρόσθετα, αν και στον δημόσιο τομέα ο πραγματικός μισθός αυξήθηκε κατά 0,2% το 2022, η Αλβανία παρέμεινε με το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος σε σύγκριση με τους γείτονές της, καθώς αυτό κάλυψε μόλις το 4,5% του ΑΕΠ της, δηλαδή λιγότερο από το μισό του μέσου όρου του ΑΕΠ των κρατών-μελών της ΕΕ και των υπόλοιπων βαλκανικών οικονομιών (10%). Το μισθολογικό κόστος του Αλβανικού δημοσίου τομέα επίσης αντιπροσώπευσε το 16,7% των εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ ο μέσος όρος για τις άλλες βαλκανικές χώρες αντίστοιχα ήταν 27%.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στην προαναφερόμενη έκθεσή του το ΔΝΤ συνέστησε τη σύνδεση των μισθολογικών μισθών στο δημόσιο τομέα με μία αντίστοιχα υψηλότερη παραγωγικότητα των υπαλλήλων, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Φεβρουαρίου 2024
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγου...
17 Φεβρουαρίου 2024
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελ...
14 Φεβρουαρίου 2024
Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει σε διαβούλευση τους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απ...
09 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότερες από 70 διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό προγραμμάτισαν και υ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...
17 Φεβρουαρίου 2024
Απ' όλες τις επαφές μου στα κοινωνικά δίκτυα με ντόπιους και μειονοτικούς Έλληνες -- και με τους ομο...
15 Φεβρουαρίου 2024
Η Διεθνής Επιτροπή Εθνολογικής Έρευνας (Δ.Ε.Ε.Ε), που συστάθηκε από την Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λον...