ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Διπλωματικές πηγές: Σειρά επαφών του Ν. Δένδια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Διπλωματικές πηγές:  Σειρά επαφών του Ν. Δένδια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε χθες σειρά επαφών με αποκλειστικό θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Συγκεκριμένα είχε διαδοχικά κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Στη συνέχεια, μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μπόγνταν Αουρέσκου, συνδιοργάνωσε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτζακ. Τέλος, είχε χωριστή συνάντηση με τον κ. Λάιτζακ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βασικό μήνυμα των ανωτέρω επαφών ήταν η σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, αποτελεί μονόδρομο, καθώς είναι βασικό συστατικό στοιχείο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο αυτής της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε κενά-«μαύρες τρύπες» στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από άλλες μη φιλικές δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, επισήμανε τον υπαρκτό κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης μέρους του πληθυσμού της περιοχής και τον εν γένει αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Υπενθύμισε τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα εδώ και δύο δεκαετίες, αρχής γενομένης από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, οι οποίες συνεχίζονται τόσο με την παροχή πολιτικής στήριξης όσο και τεχνικής βοήθειας.

Παράλληλα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, κατέστησε σαφές ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει και από την πλευρά τους να πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, όπως για παράδειγμα η απαρέγκλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, και τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2020 όσον αφορά την Αλβανία.

Επισημαίνεται ότι σταθερή βούληση της Ελλάδας είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Αλβανία το συντομότερο δυνατόν, κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής Προεδρίας.

Επίσης, υπογραμμίζουν πως ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι, όπως οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να αποδώσει τα εύσημα εκεί που αναλογούν, διατηρώντας την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στο τραπέζι και αναγνωρίζοντας την πρόοδο που ήδη έχει επιτευχθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική που ήδη υπάρχει και πως είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα θετικό ευρωπαϊκό αφήγημα για τους πολίτες της περιοχής.


πηγή: ΑΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...