Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από την τέλεση της πρώτη Θείας Λειτουργίας στην Αλβανία (25 Δεκεμβρίου 1990), μετά από 23 χρόνια διώξεων και απαγορεύσεων από το κομουνιστικό καθεστώς του Χότζα. Φέτος, η Γέννηση του Κυρίου, εορτάστηκε μέσα στις δυσμενείς και δύσκολες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει η αλβανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, «οι πιστοί φορούσαν μάσκες καθ ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας και κράτησαν τις απαιτούμενες αποστάσεις». Στη συγκίνηση που προκάλεσε η συμπλήρωση των 30 ετών από εκείνη την ημέρα, ήρθε να προστεθεί και η μεγάλη χαρά που ένιωσαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί από το γεγονός ότι ήταν και πάλι κοντά τους ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος μετά την περιπέτεια υγείας που πέρασε εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ανήμερα των Χριστουγέννων ο Μακαριώτατος τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα.

Αφού διαβάστηκε το μήνυμά του για την εορτή των Χριστουγέννων με θέμα «Η Καθοριστική Παρουσία», ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε στο ποίμνιό του για τη δοκιμασία που πέρασε με την Covid 19, ευχαριστώντας όλους που του ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση και προσευχήθηκαν για αυτόν. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συνεχίζουν να υποφέρουν από αυτήν την Πανδημία, και υπογράμμισε τέλος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μοναξιά βάζοντας τον Χριστό στο επίκεντρο της ζωής μας.

πηγή