ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της Αλβανίας κατά 1,5% τον περασμένο Σεπτέμβριο

Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της Αλβανίας κατά 1,5% τον περασμένο Σεπτέμβριο

Το εμπορικό έλλειμμα της Αλβανίας διευρύνθηκε κατά 1,5% τον Σεπτέμβριο τ.έ., φθάνοντας τα 405,2 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η αλβανική στατιστική υπηρεσία (INSTAT). Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποδημάτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 5,5%, οι εξαγωγές ορυκτών, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 2,1% και οι εξαγωγές των οικοδομικών υλικών και μετάλλων κατά 0,9%. Γενικότερα, οι εξαγωγές αλβανικών προϊόντων στο εξωτερικό βρίσκονται σε συνεχή πτώση κατά το τρέχον έτος, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολη μία άμεση βελτίωση. Συνολικά κατά το διάστημα Ιαν.-Σεπτ. του 2024 οι εξαγωγές κατέγραψαν μεγάλη μείωση, καθώς σύμφωνα με την INSTAT, ανήλθαν στα 285 δισ. λεκ., όντας μειωμένες κατά 14,2%. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τη μεγαλύτερη μείωση υπέστησαν οι εξαγωγές των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων, η παραδοσιακά εξαγωγική κατηγορία της χώρας κατά 17,2%, φθάνοντας τα 78,9 δισ. λεκ, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες διαφόρων παραγόντων, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής, η μείωση των παραγγελιών και κυρίως η υποτίμηση του ευρώ, που καθιστούν πιο ακριβές τις αλβανικές εξαγωγές. Σε σχετική ανακοίνωση του Αλβανικού Συνδέσμου Εξαγωγών αναφέρεται, ότι πολλά εργοστάσια αναγκάζονται να κλείσουν, ενώ επίσης εκφράζεται η ανησυχία, ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για χρόνια, καθώς και ότι ο κλάδος δεν έχει καμία ελπίδα για ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του, λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας και της χαμηλής ζήτησης για ενδύματα και υποδήματα στις διεθνείς αγορές.

Επιπρόσθετα, μεγάλη μείωση σημειώθηκε και στην κατηγορία των ορυκτών, των καυσίμων και της ενέργειας, οι εξαγωγές των οποίων μειώθηκαν κατά 12,4% τον Σεπτέμβριο, καθώς και τα κατασκευαστικά υλικά και μέταλλα κατά 10,5%. Η Ιταλία συνέχισε να είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας και τον Σεπτέμβριο, με τις αλβανικές εξαγωγές προς την Ιταλία να ανέρχονται συνολικά σε 12,6 δισ. λεκ, ενώ οι εισαγωγές από την Ιταλία ανήλθαν σε 14,4 δισ. λέκ. Τέλος, σύμφωνα με την INSTAT το 2023, το εμπορικό έλλειμμα της Αλβανίας μειώθηκε κατά 6,7%, φθάνοντας τα 432,3 δισ. λεκ.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

12 Οκτωβρίου 2024
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρ...
27 Σεπτεμβρίου 2024
Επίσκεψη στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποίησ...
27 Σεπτεμβρίου 2024
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2...
25 Σεπτεμβρίου 2024
Το υπό επεξεργασία Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε ...
03 Οκτωβρίου 2024
Ουδόλως απλό ζήτημα η ανακοίνωσις του Πρωθυπουργού της Aλβανίας Έντι Ράμα ότι προτίθεται να δημιουργ...
26 Σεπτεμβρίου 2024
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσ...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...