ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Διακυβερνητική διάσκεψη Αλβανίας – Σκοπίων : Έμφαση στην ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ έως το 2030

Διακυβερνητική διάσκεψη Αλβανίας – Σκοπίων : Έμφαση στην ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ έως το 2030

Διακυβερνητική διάσκεψη Βόρειας Μακεδονίας-Αλβανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Έντι Ράμα, αντίστοιχα.

Στη διάρκεια της διάσκεψης, υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της ασφάλειας, όπως και για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των δύο χωρών.

Οι δύο πρωθυπουργοί σημείωσαν ότι οι καλές διμερείς σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη και την εμβάθυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η διατήρηση καλών σχέσεων, η προσέγγιση των δύο λαών και η ενίσχυση των υποδομών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας αποτελούν εξίσου σημαντικά στοιχεία στην περαιτέρω πρόοδό τους.

Οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας εκτίμησαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ καλύτερες, ενώ έδωσαν έμφαση στην ενίσχυση των διαδικασιών σχετικά με την ευρωπαϊκή τους πορεία, προκειμένου οι δύο χώρες να καταστούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030.

Η σημερινή ήταν η δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη Βόρειας Μακεδονίας-Αλβανίας. Η πρώτη είχε διεξαχθεί στα τέλη του 2017, στο Πόγραδετς της Αλβανίας.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία ξεκίνησαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έπειτα από πολύχρονη αναμονή. Οι δύο χώρες ευελπιστούν να ενταχθούν πλήρως στην Ένωση έως το 2030.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την πρόσφατη περιοδεία της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ότι η περιοχή αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΕΕ, ενώ κάλεσε τις ηγεσίες των χωρών αυτών να προχωρήσουν αποφασιστικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Στις 6 Δεκεμβρίου, στα Τίρανα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Ιανουαρίου 2023
Στον ήρωα Δάσκαλο της Πολύτσιανης της Βορείου Ηπείρου Μηνά Πάρα αφιέρωσε το βραβείο του ο πρώην πρόε...
18 Ιανουαρίου 2023
«Για τη Ρωμιοσύνη, η γνώση και η καλλιέργεια της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητάς μας, που εί...
23 Δεκεμβρίου 2022
Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις Ελληνίδες και στους Έλληνες του ε...
11 Δεκεμβρίου 2022
Με τη συνάντησή του με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στο γε...
22 Ιανουαρίου 2023
Στους Αγίους Σαράντα, στην έδρα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, έγινε εφέτος η εκδήλωση για τον εορτασμό της 32ης επετ...
10 Ιανουαρίου 2023
«Η γλώσσα μας είναι Ελληνική. Εδώ είναι η γη που περπάτησε ο Άγιος Κοσμάς». Με αυτό τον στίχο ποιήμα...
07 Ιανουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου άντεξε στις πολύ δύσκολες συνθήκες και συνεχίζει ως τα σήμ...
21 Δεκεμβρίου 2022
Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα πο...