ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Μπορέλ για Δυτ. Βαλκάνια: «Να αποφευχθούν τυχόν νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη»

Μπορέλ για Δυτ. Βαλκάνια: «Να αποφευχθούν τυχόν νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη»

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία ,«πρέπει να βοηθήσουμε να αποφευχθούν τυχόν νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια. Στη νέα δημοσίευση στο μπλογκ του σε συνέχεια των όσων συζητήθηκαν στη G7, σημειώνει ότι «τους τελευταίους μήνες είδαμε επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, ιδίως στο θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας» επισημαίνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην υποβολή πρότασης --την οποία στήριξαν Γαλλία και Γερμανία-- προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Οι συζητήσεις για την πρόταση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη και με τα δύο μέρη. Προτρέπουμε το Κόσοβο και τη Σερβία να κάνουν ένα ιστορικό άλμα προς τα εμπρός για την εξομάλυνση των σχέσεών τους» υπογραμμίζει ο κ. Μπορέλ.

Επιπροσθέτως, τονίζει ότι «καθώς ο Πούτιν δεν κατάφερε να κατακτήσει την Ουκρανία, προφανώς τώρα σκοπεύει να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό και να καταστρέψει τη χώρα», ενώ αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να παραταθεί η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά πέρα από τις 19 Νοεμβρίου. Η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλο πρόσχημα για να παραιτηθεί από τις υποχρεώσεις της. Δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται τα τρόφιμα και η πείνα ως όπλο πολέμου».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάνει επίσης αναφορά στις σχέσεις με την Κίνα. «Για την ΕΕ, η Κίνα παραμένει, ταυτόχρονα, βασικός οικονομικός εταίρος, γενικός ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος. Ωστόσο, η αντιπαλότητα και ο ανταγωνισμός είναι όλο και πιο εμφανείς» σημειώνει. Συμπληρώνει ότι «πρέπει να διαχειριστούμε τον ανταγωνισμό με την Κίνα σε όλους τους τομείς, και ταυτόχρονα να στοχεύσουμε σε εποικοδομητική συνεργασία, όπου είναι δυνατόν και προς το συμφέρον μας. Αυτό περιλαμβάνει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, η παγκόσμια υγεία, η κρίση του κλίματος και της βιοποικιλότητας και η διατήρηση των φυσικών πόρων, ιδίως ενόψει μιας κρίσιμης εβδομάδας με την έναρξη της COP 27».


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...