ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Μπορέλ για Δυτ. Βαλκάνια: «Να αποφευχθούν τυχόν νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη»

Μπορέλ για Δυτ. Βαλκάνια: «Να αποφευχθούν τυχόν νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη»

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία ,«πρέπει να βοηθήσουμε να αποφευχθούν τυχόν νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια. Στη νέα δημοσίευση στο μπλογκ του σε συνέχεια των όσων συζητήθηκαν στη G7, σημειώνει ότι «τους τελευταίους μήνες είδαμε επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, ιδίως στο θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας» επισημαίνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην υποβολή πρότασης --την οποία στήριξαν Γαλλία και Γερμανία-- προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Οι συζητήσεις για την πρόταση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη και με τα δύο μέρη. Προτρέπουμε το Κόσοβο και τη Σερβία να κάνουν ένα ιστορικό άλμα προς τα εμπρός για την εξομάλυνση των σχέσεών τους» υπογραμμίζει ο κ. Μπορέλ.

Επιπροσθέτως, τονίζει ότι «καθώς ο Πούτιν δεν κατάφερε να κατακτήσει την Ουκρανία, προφανώς τώρα σκοπεύει να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό και να καταστρέψει τη χώρα», ενώ αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να παραταθεί η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά πέρα από τις 19 Νοεμβρίου. Η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλο πρόσχημα για να παραιτηθεί από τις υποχρεώσεις της. Δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται τα τρόφιμα και η πείνα ως όπλο πολέμου».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάνει επίσης αναφορά στις σχέσεις με την Κίνα. «Για την ΕΕ, η Κίνα παραμένει, ταυτόχρονα, βασικός οικονομικός εταίρος, γενικός ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος. Ωστόσο, η αντιπαλότητα και ο ανταγωνισμός είναι όλο και πιο εμφανείς» σημειώνει. Συμπληρώνει ότι «πρέπει να διαχειριστούμε τον ανταγωνισμό με την Κίνα σε όλους τους τομείς, και ταυτόχρονα να στοχεύσουμε σε εποικοδομητική συνεργασία, όπου είναι δυνατόν και προς το συμφέρον μας. Αυτό περιλαμβάνει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, η παγκόσμια υγεία, η κρίση του κλίματος και της βιοποικιλότητας και η διατήρηση των φυσικών πόρων, ιδίως ενόψει μιας κρίσιμης εβδομάδας με την έναρξη της COP 27».


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

31 Μαρτίου 2023
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
18 Μαρτίου 2023
Κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της Επιτροπής Παρέλασης έφεραν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ...
16 Μαρτίου 2023
Tον Ελληνορθόδοξο Iερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, επισκέφθηκε ο υπουργός Εξ...
25 Μαρτίου 2023
Σήμερα η Εθνική μας Εορτή. Η μέρα της παλιγγενεσίας. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Όλοι οι Έλληνες γιορτάζο...
21 Μαρτίου 2023
Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ...
12 Μαρτίου 2023
Μετά την δημοφιλή εκπομπή Happy traveler του Ευτύχη Μπλέτσα, που παρέλασε και πρόβαλε ένα μεγάλο μέρ...
26 Φεβρουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτέλεσε το κεντρικό ίσως ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν...