ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αλβανός ΥΠΕΞ: Διαπραγματεύσεις Αθήνας και Τιράνων για τον Δήμο Χιμάρας – Αναμένουμε εξουσιοδότηση του ΠτΔ για τo θέμα της ΑΟΖ

-640-0-3f2fe667d9f492b5c6507519db56db25

Ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Igli Hasani, σε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ έκανε έναν απολογισμό της διπλωματίας για το 2023 και απαρίθμησε τους κύριους στόχους για την επόμενη χρονιά. Ερωτήθηκε εάν υπάρχει επίσημη διαπραγμάτευση μεταξύ Τιράνων και Αθήνας σχετικά με τον διάδοχο του Δήμου Χιμάρας.

Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την απομάκρυνση του Γκέργκι Γκόρο ως βήμα προς την επίλυση του αδιεξόδου με την Ελλάδα και ελπίζει ότι όλα τα ζητήματα θα παρακαμφθούν το 2024 και η Αλβανία θα εισέλθει στο νέο έτος με σαφείς ιδέες για να γίνει μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαπραγματεύσεις Αθήνας και Τιράνων για τον Δήμο Χιμάρας

«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, υπάρχουν ιδέες, υπάρχει σοβαρή δέσμευση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί μια λύση που θα προσφέρει μια νέα δυναμική για το 2024. Συνεχίζουμε όλες τις προσπάθειές μας ώστε η δέσμευση της Αλβανίας στην πορεία προς την ΕΕ να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη . Όλες οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει θα πρέπει να υλοποιηθούν από την αρχή, η διοργάνωση της Δεύτερης Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα πρέπει να είναι ένα μέρος που σχετίζεται με όλη αυτή τη συμβολή που έχει δοθεί μέχρι τώρα. Ελπίζουμε ότι στις αρχές του 2024 θα πραγματοποιηθεί η Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη και θα παρακαμφθούν όλα τα θέματα και θα μπούμε στο 2024 με ξεκάθαρες ιδέες για να γίνουμε μελλοντικό μέλος της ΕΕ. Πρέπει να εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που εμείς οι ίδιοι έχουμε αποδεχθεί», εξέφρασε.

Το θέμα της ΑΟΖ βρίσκεται στα χέρια του Αλβανού ΠτΔ

«Η δέσμευση είναι μέγιστη, αλλά και οι θέσεις είναι ξεκάθαρες, η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας της Αλβανίας, χώρα μέλος της ΕΕ και είναι γείτονας με ιδιαίτερες συνεισφορές και πλεονεκτήματα σε σχέση με την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Για αυτό έχουμε πλήρη, μέγιστη δέσμευση, τόσο σε σχέση με την επίσημη Αθήνα όσο και σε σχέση με τις Βρυξέλλες. Για το θέμα της θαλάσσιας συμφωνίας, είμαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Περιμένω να δω εάν χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες. Γνωρίζω ότι υπήρξε γραπτή επικοινωνία μεταξύ των θεσμών πριν από λίγους μήνες, πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου. Έχω εκφράσει την ετοιμότητά μου να τον τροφοδοτήσουμε με περισσότερες πληροφορίες ή ιδέες, σχετικά με την απόφαση που πρέπει να λάβει για να μας εξουσιοδοτήσει δίνοντάς μας την εντολή να ξεκινήσουμε ξεκάθαρα μια διαπραγμάτευση, η οποία έχει τις υποχρεώσεις που έχει», δήλωσε ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζουμε Αλβανία και Ελλάδα δήλωσαν ότι θα επιλύσουν το θαλάσσιο ζήτημα μεταξύ τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...