Η Επιτροπή της Βενετίας αφήνει σε ισχύ τις εκλογές της 30ής Ιουνίου 2019 και δεν συμβουλεύει το Συνταγματικό Δικαστήριο να τις επαναλάβει. To έγγραφο που διέρρευσε στα Αλβανικά ΜΜΕ θα εγκριθεί επίσημα αύριο από την ίδια την επιτροπή.

Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρει ότι το μποϊκοτάζ των κομμάτων (συμπεριλαμβανομένου και του Δημοκρατικού Κόμματος) δεν είναι λόγος να μην διεξάγονται οι εκλογές κάθε 4 χρόνια όπως και η περιοδικότητά τους.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στο πλαίσιο εξέτασης της αγωγής που υπέβαλαν δημοτικές ενώσεις με επικεφαλής τη Βολτάνα Αντέμι, απευθύνθηκε στην Επιτροπή της Βενετίας για το θέμα της συνταγματικότητας των εκλογών στις 30 Ιουνίου 2019.

Η αγωγή ζητούσε την ακυρότητα των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε το διάταγμα για τη διεξαγωγή τους, σε συνθήκες που η Αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε, και στους μισούς δήμους δεν υπήρχαν υποψήφιοι από την αντιπολίτευση παρά μόνον από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η Βενετία τονίζει ότι οι αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν περιλαμβάνουν τον έλεγχο της εγκυρότητας των τοπικών εκλογών, αλλά σύμφωνα με αυτήν αυτό δεν το εμποδίζει να ασκεί έλεγχο επί της εκλογικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή σημειώνει ότι το κοινοβούλιο μπορεί να προβεί σε αξιολόγηση βάσει νομικής βάσης για την αναβολή των εκλογών και ελλείψει τέτοιας βάσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να θεωρήσει την αναβολή ως αντισυνταγματική.

Θεωρεί ευθύνη όλων των πολιτικών κομμάτων να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα αλβανικά θεσμικά όργανα και τις εκλογικές διαδικασίες μέσω διαλόγου όλων των πολιτικών δυνάμεων και μεταξύ θεσμών, όπως η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.