Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική στο κέντρο του Ελμπασάν, κοντά στο νότιο τείχος του Κάστρου, είναι μια από τις τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2007 και δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο έχει αποκαλυφθεί σημαντικό μέρος της, από το οποίο εξάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται για κτίσμα του 5ου αι.

Σε μερικούς χώρους της τα δάπεδα είναι στρωμένα με πολύχρωμο ψηφιδωτό, ενώ οι τοίχοι είναι αγιογραφημένοι με νωπογραφίες.

Εξάλλου κατά την παρακολούθηση έργων υλοποίησης την ολοκληρωμένη αστική και τουριστική ανάπτυξη Πρεμετής ήρθαν στο φως αρκετοί τάφοι.

Σύμφωνα με την πρώτη επιθεώρηση και αξιολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων στο έδαφος, εκτιμάται ότι πρόκειται για μεσαιωνικό νεκροταφείο.

Οι αρχαιολογικές αυτές ανακαλύψεις, εκτός από το ότι φέρνουν στο φως κομμάτια της ιστορίας και των θρησκευτικών συνηθειών, έχουν και πνευματικό περιεχόμενο.

Μας δίνεται λίγος χρόνος πάνω στη γη, για να κερδίσουμε την αιώνια ζωή, που είναι η πραγματική ζωή.

Η έγνοια και ο αγώνας μας πρέπει να μετατοπιστεί από τα πάθη του επίγειου βίου, όπου κυρίως μας ενδιαφέρει η καλοπέρασή μας, και είναι μια πλάνη αυτό, στη ζωντανή και διαρκή σχέση με το Θεό, στην παρουσία Του στη ζωή μας.

Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης είναι μια επιπλέον παρότρυνση και παρακίνηση να ζούμε με συνέπεια τη ζωή μας, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο επέκεινα.

Και αναζητώντας την αληθινή, την γνήσια αγάπη και ειρήνη και όχι τον ψεύτικο ίσκιο τους.

Μάταια θα περιμένουμε να ειρηνεύσει και να είναι αγαπημένος ο κόσμος, σε καιρούς, που οι ψυχές και οι καρδιές μας έχουν σκοτεινιάσει και έχουμε γίνει σαν τα άγρια θηρία.

Άλλος τρόπος, εκτός από το Θεό, για να ειρηνέψουμε και να κυριαρχήσει ο αγαπητισμός, δεν υπάρχει…

π. Ηλίας Μάκος 


πηγη: ekklisiaonline.gr