Αλαλούμ επικρατεί με την πλατφόρμα αναγνώρισης των ψηφιακών πιστοποιητικών των Βορειοηπειρωτών που έχουν εμβολιαστεί στην Αλβανία.

Σύμφωνα με όσα μας καταγγέλλουν, οι συμπατριώτες μας που προσπάθησαν να κάνουν αναγνώριση αντιμετώπισαν πρόβλημα όταν προσπάθησαν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό εμφανίζοντας το παρακάτω μήνυμα.

Αυτό συμβαίνει διότι σε πολλούς Βορειοηπειρώτες έχουν αναγραφεί διαφορετικά στα λατινικά τα ονόματα στην ελληνική ταυτότητα από ότι αναγράφονται στα αλβανικά έντυπα. Για παράδειγμα ο Χρήστος ΚΥΡΚΟΣ στην Ελλάδα το όνομα του στα λατινικά είναι Christos KIRKOS και στην Αλβανία KRISTO QIRKO.

Έτσι η συγκεκριμένη πλατφόρμα αδυνατεί να κάνει την διασταύρωση στοιχείων όπως έχουν καταχωρηθεί στο ΗΔΙΚΑ και στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πρόκειται για ένα «σφάλμα» που αν ελληνική κυβέρνηση δεν το επιλύσει άμεσα θα ταλαιπωρήσει πολλούς Βορειοηπειρώτες κυρίως υπερήλικες αφού θα χρειαστεί η μετάβαση τους από τις πατρογονικές εστίες σε κάποιο ΚΕΠ στην Ελλάδα, επιβαρύνοντας τους με επιπλέον έξοδα και πολύωρη αναμονή σε ουρές.

Με δεδομένο και την επιβολή προστίμου από τις 16/01/2022 αρκετοί συμπατριώτες μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ κάθε μήνα μέσω της ΑΑΔΕ.