ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αίτημα από την Delvina Gas για την εξερεύνηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Δέλβινο

Αίτημα από την Delvina Gas για την εξερεύνηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Δέλβινο

Η εταιρεία φυσικού αερίου Delvina Gas Company έχει υποβάλει αίτηση στις αλβανικές αρχές για την ολοκλήρωση των εργασιών για την εξερεύνηση του κοιτάσματος Delvina για φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω "αεριοποίησης" της χώρας.

Η συμφωνία για την εξερεύνηση της περιοχής υπογράφηκε για πρώτη φορά το 2007, αλλά οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το έργο έχουν αλλάξει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ετών. Το κοίτασμα, που ανακαλύφθηκε το 1987, διαθέτει δύο γεωτρήσεις: τη γεώτρηση De-4 και τη γεώτρηση Del-12. Πιστεύεται ότι έχουν παραγωγική ικανότητα μεταξύ 8.000 και 10.000 κανονικών κυβικών μέτρων (Nm3) την ημέρα.

«Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα πηγάδια που ανήκουν στην Albpetrol και τα οποία έχει αναλάβει η εταιρεία φυσικού αερίου Delvina Gas Company και δεν έχουμε επί του παρόντος σχέδια για την κατασκευή νέου χώρου», αναφέρεται στο έγγραφο που κατατέθηκε στις αρχές.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα αναπτύξει μόνο τις υπάρχουσες υποδομές, ενώ θα επενδύσει σε πρόσθετο εξοπλισμό για την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Το τεμάχιο Delvina καλύπτει έκταση 234 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι σχετικά ανεξερεύνητο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, στόχος της εταιρείας είναι «η ανόρυξη περισσότερων γεωτρήσεων για την αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου φυσικού αερίου», παρά τον ισχυρισμό στο έγγραφο που κατέθεσε στις αρχές.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και έχει εγγεγραμμένο υποκατάστημα στην Αλβανία. Πήρε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της Delvina από την Albpetrol το 2016. Τον Φεβρουάριο του 2022, επικεφαλής της Delvina Gas διορίστηκε ο Kastriot Bejtaj, ο οποίος ήταν προηγουμένως διευθυντής της Albpetrol.

Πρόσφατα, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να «αεριοποιήσει» τη χώρα μέσω μιας επιλογής έργων φυσικού αερίου.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κρατική Albgaz υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη βουλγαρική εταιρεία Overgas και την αμερικανική εταιρεία Linden energy. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να δει την Overgas να λαμβάνει φυσικό αέριο από τον μη λειτουργικό ακόμη τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αυλώνα.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στον Αυλώνα βρίσκεται σε μία από τις πιο παρθένες παραλίες της περιοχής. Από την κατασκευή του και την ολοκλήρωσή του το 2005, δεν έχει παράγει ούτε ένα βατ ενέργειας και ταλαιπωρείται από προβλήματα με το σύστημα ψύξης.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η αμερικανο-ιταλική κοινοπραξία Excelerate Energy-Renco ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί του εργοστασίου. Η Renco ασχολείται με τη συμβουλευτική, τη μηχανική και την κατασκευή στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Excelerate Energy διαθέτει αρκετούς πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αρκετοί πλωτοί τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου θα δημιουργηθούν για να συνεργαστούν με τον υφιστάμενο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα έργο που οι εμπλεκόμενοι λένε ότι θα ανοίξει την Αλβανία για να γίνει βασικός παίκτης στο φυσικό αέριο σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Excelerate, Steve Kobos, δήλωσε ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει το έργο Vlora LNG για να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.


euractiv.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...