DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Να πορευόμαστε ως τέκνα φωτός»

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Να πορευόμαστε ως τέκνα φωτός»

Στην αγαθοσύνη, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια, τα τρία δηλαδή πράγματα τα οποία θα πρέπει να καθορίζουν τη ζωή ενός Ορθοδόξου πιστού έτσι ώστε να μας κάνουν να πορευόμαστε πραγματικά ως τέκνα φωτός αναφέρθηκε κατά τον σχολιασμό του χθεσινού Αποστολικού Αναγνώσματος ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα, τόνισε ότι τα τρία αυτά βασικά χαρακτηριστικά καθορίζουν το ποιος πραγματικά είναι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας.

«Την προηγουμένη Κυριακή που ήταν η εορτή του Αγίου Σάββα είχαμε αναφερθεί στον καρπό του πνεύματος, που είναι η σφραγίδα που βεβαιώνει κατά πόσο η ζωή μας είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Σήμερα πάλι που είναι γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος η Εκκλησία επανέρχεται σε αυτό το θέμα του Αγίου Πνεύματος. Έχει καθορίσει να διαβάζεται ο Απόστολος που ακούσαμε είναι από την Προς Εφεσίους Επιστολή και πάλι καθορίζει ποιος είναι αυτός ο καρπός του Αγίου Πνεύματος. Πιο πυκνά, τονίζει ότι πρέπει να πορευόμαστε ως τέκνα φωτός», ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της λέξης «πάση». «Και είναι η προϋπόθεση να υπάρχει ο καρπός του πνεύματος στη ζωή μας. «Ο δε καρπός του πνεύματος εν πάση αγαθωσύνη και δικαιοσύνη και αληθεία». Είναι χαρακτηριστική αυτή η έμφαση στη λέξη «πάση». Όχι λίγη καλοσύνη, όχι λίγη δικαιοσύνη, όχι λίγη αλήθεια, αλλά «εν πάση αγαθοσύνη και δικαιοσύνη και αλήθεια», σημείωσε.

Στη συνέχεια στάθηκε στα τρία σημεία τα οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζου έναν Ορθόδοξο πιστό, ιδιαίτερα σε μία εποχή κρίσης όπως η δική μας σήμερα. «Υπάρχει μια γενικότερη σήμερα κρίση και στην κοινωνία μας και σε πολλές οικογένειες. Νομίζω ότι αυτά τα τρία πράγματα θα πρέπει να καθορίζουν την συμπεριφορά κάθε πιστού Ορθοδόξου. Να είμαστε άνθρωποι καλοσύνης, δικαιοσύνης απολύτου, άνθρωποι αλήθειας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να είμαστε τέκνα φωτός».

Τέλος, κάλεσε με αγαθοσύνη, δικαιοσύνη και αλήθεια στη ζωή μας να νικήσουμε κάθε δίλλημα πράττοντας αυτό που είναι ευάρεστο στον Θεό. «Πολλές φορές έχουμε διλήμματα για το τι πρέπει να κάνουμε. Και πάλι η συνέχεια του Αποστολικού Αναγνώσματος καθορίζει το κριτήριο. «Δοκιμάζοντες τι εστί ευάρεστον τω Κυρίω». Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα δίλημμα ας θέτουμε το ερώτημα: «τι είναι αρεστόν στον Κύριο μας;». Και είναι βέβαιο ότι η απάντηση θα είναι με πολλοί καλοσύνη, πολλοί δικαιοσύνη, απόλυτη αλήθεια. Είναι κάτι πολύτιμο που έχουμε σε μία κοινωνία σκληρή σαν τη δική μας που συχνά δεσπόζει το ψέμα και η αδικία. Επαναλαμβάνω «ο δε καρπός του πνεύματος εν πάση αγαθωσύνη και δικαιοσύνη και αληθεία». Αυτό καθορίζει τη ζωή όλων μας».

orthodoxianewsagency.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...