DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τι υποκρύπτει η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη…

Τι υποκρύπτει η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη…

Η συνεχιζόμενη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη απειλεί τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Από πληροφορίες που διαχέονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο μαθαίνουμε ότι πίσω από τη φυλάκιση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Χιμάρας κρύβονται συμφέροντα από εξέχουσες αλβανικές προσωπικότητες.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τις Αλβανικές αρχές σκοπό έχουν να καταδικαστεί ο Μπελέρης, ώστε να μην έχει το δικαίωμα να ορκιστεί Δήμαρχος, ακόμη και να επαναληφθούν οι εκλογές.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» (Κυριακή 28 Μαΐου 2023) γράφει για «γκρίζα επένδυση με πολιτικά πλοκάμια». Υπάρχουν σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με επενδύσεις στη Χιμάρα.

Η σύλληψη του Μπελέρη ήταν οργανωμένη και προσχεδιασμένη. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος της Χιμάρας τυχαίνει να είναι και πρόεδρος της Βορειοηπειρωτικής οργάνωσης «Ομόνοια» παραρτήματος Χιμάρας. Και αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Η καταγγελία της εξαγοράς ψήφων δεν στηρίζεται νομικά και για άλλους λόγους και διότι ο καταγγέλλων είχε καταδικαστεί για απάτη. Κύκλοι της μειονότητας καταγγέλλουν ότι όλα όσα συνέβησαν ήταν μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού.

Καταγγέλλεται επίσης ότι στην παραλία της Χιμάρας προχωράει ξενοδοχειακή επένδυση 5,50 στρεμμάτων, πίσω από την οποία φέρεται να βρίσκεται ο Αρτάν Γκάτσι, σύζυγος της υπουργού των Εξωτερικών Όλτα Τσάτσκα. Φαίνεται ότι και η δίωξη Μπελέρη σχετίζεται με αυτή την υπόθεση, γιατί εάν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, όλα όσα παράνομα έχουν κτιστεί ή προγραμματίζονται να χτιστούν, θα επανεξεταστούν. Και βέβαια, αυτό δεν συμφέρει τους κυβερνητικούς παράγοντες.

Για να καθοριστούν τα όρια της παραλιακής έκτασης και να γίνει εκ νέου πολεοδομικός χαρακτηρισμός, ώστε να επιτρέπεται να κτιστούν ξενοδοχεία χρειάζεται η έγκριση του δημάρχου και αυτό με τίποτε δεν συμφέρει τους μεγάλους Αλβανούς επιχειρηματίες.

Αγωνίζονται οι Χιμαριώτες να κρατήσουν τη γη τους, η οποία συνεχώς καταπατείται από τους Αλβανούς. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που οι Χιμαριώτες συσπειρώθηκαν και βρέθηκαν όλοι να διαδηλώνουν στη Χιμάρα, για την παράνομη σύλληψη του Μπελέρη.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από την εκλογή στη θέση του δημάρχου του Φρέντι Μπελέρη, δήμαρχος συνεχώς από το 2011 ήταν ο Γκέρκι Γκόρος, μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας.

Πριν από τις εκλογές δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα για τη Χιμάρα και τους Χιμαριώτες: «Δεν θα χάσουμε τη Χιμάρα και ούτε θα επιτρέψω να εξελληνίσουν την πόλη της Χιμάρας και την περιοχή της». Βαρύγδουπες δηλώσεις από ένα ανιστόρητο πρωθυπουργό της Αλβανίας. Οι Χιμαριώτες δεν χρειάζεται να εξελληνιστούν. Είναι Έλληνες στο φρόνημα και τη συνείδηση και ζουν στα πατρογονικά τους χώματα από απομνημονεύτων χρόνων. Τη γη τους την υπερασπίστηκαν και την πότισαν με το αίμα των προγόνων τους.

Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Οι Αλβανοί εναγωνίως αγωνίζονται να εξαλβανίσουν, με εκφοβισμούς και διώξεις, το ελληνικό στοιχείο, απαγορεύοντας σιωπηρώς στους Έλληνες να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα και να συμπεριφέρονται ως Έλληνες.

Ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος. Ο στενός του συνεργάτης ο Κοκαβέσης Παντελής αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας. Το υπουργείο των εξωτερικών της Ελλάδας αντέδρασε με την τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης και δήλωσε ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες στη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου.

Η όλη υπόθεση πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς ως προς τις σχέσεις μας με την Αλβανία. Είναι καιρός η Ελληνική Πολιτεία να αναθεωρήσει την ήπια στάση της προς την «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Στην περίπτωση που θα εμμένουμε στην ήπια αντιμετώπιση του πρωθυπουργού της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική μειονότητα θα υφίσταται συνεχώς αποκλεισμούς και διώξεις.


proinoslogos.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...