Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό των αλβανόφωνων αναγνωστών που παρακολουθούν και επηρεάζονται απ' την ενημέρωση που προσφέρει επιμελώς στην αλβανική γλώσσα το καθεστώς του Ερντογάν. Ούτε βέβαια πόσο στοιχίζει η συντήρηση συνεχούς ροής εκδοχής στο Anadolu Agency και στο TRT.


Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για κρατικά ΜΜΕ. Διαχέουν περισσότερο από ειδήσεις την τουρκική οπτική και σχολιασμό (προπαγάνδα) για τους αλβανόφωνους αναγνώστες. Είναι επίσης σαφές ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ της κρατικής τουρκικής προπαγάνδας και της αιχμηρής και στρεφόμενης κατά της ΕΕ ρητορικής του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Θα ήταν υπερβολή να υποθέσει κανείς ότι ο Ράμα αντλεί τα "επιχειρήματά" του από τις προαναφερόμενες πηγές. Είναι, όμως, βάσιμο, ότι η προπαγάνδα των Τούρκων στην αλβανική ετοιμάζει ευήκοον ακροατήριο για τα "κηρύγματα" του Ράμα κατά της ΕΕ, που είναι όμως η κύρια χρηματοδότης της Αλβανίας, του Κοσσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας, όπου κατοικεί και το κοινό των αλβανόφωνων ΜΜΕ του Ερντογάν.

Απ' τα μόνιμα θέματα της ιστοσελίδας του TRT στην αλβανική γλώσσα δύο δεσπόζουν: «Πέντε ερωτήματα για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» και «Οι Έλληνες θέλουν να φυλακίσουν την Τουρκία με το χάρτη της Σεβίλλης». Αλήθεια τι θα ενδιέφερε έναν Αλβανό αυτή η θεματολογία; Την απάντηση σε αυτό, τη γνωρίζουν οι μηχανισμοί της τουρκικής προπαγάνδας.

Η "μεγάλη Αλβανία"

Το αποτέλεσμα όμως είναι εκπληκτικό: ενώ το ένα τρίτο σχεδόν της αλβανικής κοινωνίας ζει στην Ελλάδα ή έχει για μεγάλο διάστημα ιδίαν εμπειρία βίωσης εκεί, προβληματίζεται σοβαρά και μπαίνει σε δίλημμα για το μήπως τελικά η Τουρκία έχει δίκιο. Πάνω στο δίλλημα αυτό βέβαια δημιουργούνται τα απαραίτητα ερείσματα ώστε η πολιτική ηγεσία της χώρας να υιοθετεί παραβατική αντίληψη σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και πολιτικής, όπως και η Τουρκία.

Ωστόσο στην αλβανική εκδοχή του επίσημου κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας, εμφανίζονται κατά καιρούς πολύ πιο επικίνδυνες "αναλύσεις" στρατηγικής και διεθνούς πολιτικής. Ενδεικτικά ας αναφερθεί η ανάρτηση που ήρθε άμεσα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της κοινής συνάντησης των αρχηγών κρατών της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια στην Σλοβενία την περασμένη εβδομάδα: "Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικά Βαλκάνια και μετά τι;"

Το κείμενο έχει πολλά κοινά σημεία με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού. Ειδικά στην εν λόγω σύνοδο ο Ράμα άλλη μια φορά υπήρξε αιχμηρός. Την αντι-ευρωπαϊκή υστερία στη Λιουμπλιάνα επισκίασε στην ατζέντα της ενημέρωσης η επόμενη δήλωση του Ράμα ότι ονειρεύεται και εργάζεται για την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο.

Στην εν λόγω δήλωση προέβη δεδομένου ότι η πρωτοβουλία του με τον Βούτσιτς και τον Ζάεφ "Open Balkans" τον έχει φέρει σε αντιδιαστολή θέσεων με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι. Μέσω της λαϊκιστικής δήλωσής του για την ένωση, κερδίζει πάλι την επιρροή στην κοινή γνώμη του Κοσόβου και εξασφαλίζει κεντρική θέση στο χώρο του αλβανικού εθνικισμού.

Ο πραγματικός κίνδυνος της ρητορικής Ράμα

Η ρητορική του κατά της ΕΕ, όμως, έχει πολύ πιο μεγάλη σημασία. Μπορεί για κάποιους ευρωσκεπτικιστές ή ακόμη και για τους αφοσιωμένους στην ιδέα της Ευρώπης των λαών, τα όσα λέει ο Αλβανός πρωθυπουργός να μοιάζουν κοινής έδρασης προβληματισμοί και λογικοφανή. Ωστόσο, τα κίνητρα είναι εντελώς διαφορετικά. Ενώ μιλά σε ευρωπαϊκά φόρα και ΜΜΕ, ο Ράμα έχει υπόψη του το ακροατήριο στην Αλβανία, στο Κόσσοβο ακόμη και τους Αλβανούς της Βόρειας Μακεδονίας.

Εκεί η αιχμηρή κριτική κατά της Ευρώπης και της Δύσης έχουν άλλη ηχώ και εντελώς άλλες συνέπειες. Τούτο διότι στο αλβανικό ακροατήριο έχει καλλιεργηθεί συστηματικά επί 50 σχεδόν χρόνια το δόγμα ότι περιβάλλεται από εχθρούς που συνωμοτούν εις βάρος του και εποφθαλμιούν τα εδάφη του! Σ' αυτό το πρόσφορο έδαφος εξ άλλου βάζει το δικό της σπόρο και η τουρκική προπαγάνδα δια στόματος Ράμα.

Τί λένε; Λένε ότι η ΕΕ είναι κλειστή λέσχη χριστιανών που δεν πρόκειται να δεχτούν τους Αλβανούς λόγω θρησκευτικής ταυτότητας. Οι Τούρκοι έχουν τους λόγους τους. Ενώ η ΕΕ είναι ο βασικός χρηματοδότης της Αλβανίας και Αλβανοί που ζουν σε κράτη-μέλη της στέλνουν μεταναστευτικά εμβάσματα που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 40% των δημοσίων εσόδων, την ίδια στιγμή τουρκικά επιχειρηματικά συμφέροντα κλείνουν στον Κόλπο του Αυλώνα και της Χιμάρας συμβόλαια 1.5 δισ. δολαρίων!

Το Anadolu Agency εξάλλου υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται την ΕΕ καθώς βρίθει από εσωτερικούς ανταγωνισμούς και διαλυτικές αντιθέσεις: «Γαλλία και Ελλάδα συγκρότησαν εσωτερική συμμαχία κατά της Τουρκίας που είναι χώρα, υποψήφια για ένταξη!» Με τέτοια η μεθοδευμένη προπαγάνδα του τουρκικού καθεστώτος βομβαρδίζει καθημερινά τους αλβανόφωνους αναγνώστες, προβάλλοντας την Τουρκία σαν "ισχυρό προστάτη" των αλβανικών συμφερόντων στο σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα, νομιμοποιεί την διαρκώς επιδεινούμενη απόκλιση της εξωτερικής πολιτικής του Ράμα από το στρατηγικό διακηρυγμένο στόχο ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.



Μπέτσης Ορφέας / slpress.gr