DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Οι ιερείς της Εκκλησίας της Αλβανίας δίνουν καθημερινά αγώνα πίστης

elbasan-kliriki-01

Η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην Αλβανία, όπου βρήκε ελάχιστους, ταλαιπωρημένους και γερασμένους, ιερείς, που με τα χρόνια εξέλειπαν, ήταν να στελεχώσει την Εκκλησία με νέους, μορφωμένους και ενάρετους κληρικούς.

Και χειροτονήθηκαν δεκάδες, ωστόσο οι ανάγκες παραμένουν ακόμη πολλές.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μητροπολίτη Ελμπασάν Αντωνίου με κληρικούς της Μητρόπολής του, όπου αναπτύχθηκαν πνευματικά και διοικητικά θέματα.

Οι ιερείς της Εκκλησίας της Αλβανίας καθημερινά αγωνιούν και μεριμνούν για το καλύτερο, δηλαδή την ψυχική ανάταση της κοινωνίας, κατά το πρότυπο και λόγο του Κυρίου «ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων».

Με την καθοδήγηση και την ενίσχυση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και των επιχώριων Μητροπολιτών αναλαμβάνουν προσπάθειες πνευματικής ανάτασης και υλικής συμπαράστασης των ανθρώπων μέσα σε μια πολυθρησκευτική κοινωνία.

Διαρκής προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και με τα Εκκλησιαστικά Λύκεια, που λειτουργεί, και με την Θεολογική Ακαδημία, που έχει ιδρύσει στη Μονή Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο, είναι η εξεύρεση και άλλων νέων μορφωμένων κληρικών, γιατί τα κενά εξακολουθούν να είναι πολλά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μητρόπολη Αργυροκάστρου, όπου έχει περίπου 200 ενορίες, μεγάλες ή μικρότερες, και μόνο 32 κληρικούς!

Γι' αυτό αναζητούνται πρόσωπα με τα κατάλληλα προσόντα να προσέλθουν στην ιεροσύνη, για να υπηρετήσουν το Θεό και το λαό του και να οδηγήσουν με την ίδια τη ζωή τους ψυχές στη σωτηρία.

Η ιερατική διακονία, εκτός από το κύριο λειτούργημά της, είναι μια πολύπλευρη προσφορά με πνευματικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Σύμφωνα με την Ορθοδοξία ο ιερέας συνεχίζει την παράδοση της χριστιανικής διακονίας και καλείται να μαρτυρεί για την αλήθεια της πίστης του με το προσωπικό του βίωμα, αλλά και με την πνευματική του κατάρτιση.

Ο κληρικός έχει ως απόρροια της πίστης του και μια κοινωνικότητα, που κηρύττει, αλλά και ενσαρκώνει με τη ζωή του.

Έρχεται, όμως, αντιμέτωπος και με ένα εμπόδιο, γιατί δεν παύει να είναι άνθρωπος. Να ξεπεράσει τον άνθρωπο της πτώσης, και να γίνει αναστάσιμος άνθρωπος.

Όλοι μπορεί να είμαστε επιεικείς και ανεκτικοί για τα σφάλματα όλων, αλλά όχι και του ιερέα, που τον θέλουμε να είναι πάνω από ανθρώπινες αδυναμίες και μικρότητες.

Η στελέχωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Αλβανία και σε οποιαδήποτε χώρα, από πρόσωπα άξια, που θα διακονήσουν το λαό του Θεού με γνησιότητα και αυταπάρνηση και θα είναι ανεπίληπτα και άξια του υψηλού υπουργήματός τους, είναι ευχή και αίτημα…


π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ / ekklisiaonline.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...