Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Νέα Διοικητική Διαίρεση της χώρας. Αναμφίβολα, η προσοχή όλων μας εστιάζεται τόσο στο διοικητικό μέλλον των ελληνικών Δήμων, Δρόπολης και  Πωγωνίου και Φοινίκης, όσο και στην εκπλήρωση των αιτημάτων και στόχων που δεν υλοποιήθηκαν στην προηγούμενη μεταρρύθμιση του έτους 2015.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο. Στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, μηδενός εξαιρουμένου, "τρέμουν" στην ιδέα συνένωσης των ελληνικών δήμων, "επικαλούμενοι" τον συνεχώς μειωμένο αριθμό εναπομεινάντων κατοίκων (;!)

Για την ώρα, η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση έχουν "ανοίξει τα χαρτιά τους" κι έχουν δηλώσει τι αποσκοπούν σε αυτή τη νέα Διοικητική Διαίρεση. Οι μεν σοσιαλιστές, δια στόματος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Taulant Balla, επιδιώκουν τη μείωση του αριθμού των δήμων από 61 που είναι μέχρι στιγμής, καθώς και τη μείωση του αριθμού των περιφερειών, από 12 που είναι μέχρι στιγμής. Ενώ οι δε του Δημοκρατικού Κόμματος, ζητούν την αύξηση του αριθμού των δήμων, επικαλούμενοι την περαιτέρω αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά ;

Αν μη τι άλλο, με την κατάργηση της Περιφέρειας Αργυροκάστρου ανοίγει ο νόμιμος δρόμος για τη συνένωση των δύο ελληνικών μας δήμων, σε έναν ενιαίο Δήμο.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

Τα πάντα εξαρτώνται από τη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας , αλλά και από τον τρόπο αντίδρασης και αντίστασης των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, καθώς και των εκπροσώπων μας σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας.

... Όταν προειδοποίησα αυτόν τον κίνδυνο πριν μερικούς μήνες , μερικοί δεν πήραν στα σοβαρά αυτό το δημοσίευμα. Μολαταύτα, εύχομαι να μην είναι αργά αύριο ή μεθαύριο . Απόψε κιόλας πρέπει να πέσουν τα τηλέφωνα στους πολιτικούς μας, ούτως ώστε " να ξυπνήσουν" ... επιτέλους (;!)

Χρηστάκης Τζιάς