Η νίκη του Ράμα και οι προβληματισμοί της Ελληνικής Μειονότητας

Η νίκη του Ράμα και οι προβληματισμοί της Ελληνικής Μειονότητας

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία ανέδειξαν νικητη τον ήδη Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος ηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουζλίμ Μπάσα διαμαρτύρεται για νοθεία και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα επλήγη από την απόφαση του Ράμα να τίθενται σε δεπαενθήμερη καραντίνα όσοι ψηφοφόροι θα έλθουν από το εξωτερικό. Έτσι αποθαρρύνθηκαν οι Βορειοηπειρώτες, που είναι πολυάριθμοι στην Ελλάδα, και δεν πήγαν να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας*

Ας καταγράψουμε τα κυριώτερα συμπεράσματα.

Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Ιλίρ Μέτα, κατέβηκε στις εκλογές ως αρχηγός Κόμματος. Η Μόνικα Κριεμάδι ανέλαβε την ηγεσία του «Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη», το οποίο ίδρυσε ο Μέτα. Η αντιπαλότητά της με τον Ράμα οδήγησε σε πολιτική κρίση. Ο επανεκλεγείς Πρωθυπουργός κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για παρέμβαση στις εκλογές και κινεί διαδικασία αποπομπής του. Μία χώρα, στην οποία η αντιπολίτευση φωνάζει για πολλές εκλογικές παρατυπίες, και στην οποία ο Πρωθυπουργός θέλει να καθαιρέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι δεν κάνει βήματα προσέγγισης προς τον ευρωπαϊκό πολιτικό και θεσμικό πολιτισμό. Με απλά λόγια η Αλβανία, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, είναι ανέτοιμη για την προενταξιακή διαδικασία.

  1. Οι ΗΠΑ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις αλβανικές εκλογές. Η Πρεσβεία τους στα Τίρανα κατήγγειλε επωνύμως υποψηφίους διαφόρων κομμάτων ως εμπλεκομένους σε ποινικές υποθέσεις. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλβανία και τον αλβανικό παράγοντα στα Βαλκάνια θα συνεχισθεί.
  2. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ως δευτέρου αλβανικού κράτους στα Βαλκάνια. Είναι προφανές ότι ποντάρουν στο δημογραφικό σφρίγος των Αλβανών και τους χρησιμοποιούν ως αντίβαρο στην παρέμβαση άλλων ισχυρών χωρών στη Βαλκανική. Το ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και μελλοντικά βήματα που οδηγούν στη Μεγάλη Αλβανία.
  3. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εξέλεξε δύο βουλευτές. Α) Τον Ευάγγελο Ντούλε, Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, ο οποίος μετείχε στη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος. Το Κόμμα για την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εκφράζει τους ομοεθνείς μας, δεν εμφανίσθηκε στις εκλογές. Β) Με τον συνασπισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξελέγη ο ιατρός Νίκος Κούρης. Ας σημειωθεί ότι το εκλογικό σύστημα ήταν περίπλοκο. Άλλοι εξελέγησαν βουλευτές λόγω της καλής θεσης τους στη λίστα και άλλοι με τις ψήφους που έλαβαν. Το δυσάρεστο είναι ότι ο Ελληνισμός της Αλβανίας έπαυσε να κατέρχεται στις εκλογές με αυτόνομη πολιτική παρουσία (ΚΕΑΔ), ενώ κατά τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του Κομμουνιστικού καθεστώτος η ΟΜΟΝΟΙΑ ως κόμμα εξέλεξε 5 βουλευτές και δεκάδες Επάρχους και Δημάρχους.
  4. Θα πρέπει, λοιπόν, να επανεκτιμηθεί η μορφή της εκπροσώπησης των Ελλήνων. Αν είχαν ένα ισχυρό δικό τους κόμμα θα μπορούσαν να καταστούν ρυθμιστές της πολιτικής ζωής στην Αλβανία, όπως κάνει το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Βουλγαρία. Η πορεία που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η εκλογή βουλευτών μέσω των μεγάλων αλβανικών κομμάτων, πρέπει να αναθεωρηθεί. Ας μην ξεχνούμε ότι τα αλβανικά κόμματα στις ίδιες λίστες με τους Έλληνες βάζουν και τους ανθέλληνες Τσάμηδες!
  5. Είναι ευθύνη όλων μας η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Αλβανίας.


*Ο Κωνσταντίνος Χολέβας είναι Πολιτικός Επιστήμων

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 8.5.2021


Από το Κλεισάρι έως τη Δρόβιανη… μια μαγική διαδρο...
Καμπανάκι κινδύνου - Από την Αλβανία μέχρι την Κύπ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

25 Σεπτεμβρίου 2021
Απλοποιείται, από το νέο έτος, η διαδικασία καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτ...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκ...
24 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφ...
24 Σεπτεμβρίου 2021
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης και συνάμα ακαταμάχητος αγωνιστής για το Βορειοηπειρωτικό Σταύρος Ζαφείρης τ...