DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​H εθνοκάθαρση της Βορείου Ηπείρου θυμίζει την καταστροφή της Σμύρνης

​H εθνοκάθαρση της Βορείου Ηπείρου θυμίζει την καταστροφή της Σμύρνης

 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει»

Η άποψή μου είναι ότι στις ευρωεκλογές πρέπει να σταλεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα διαμαρτυρίας στη Ν.Δ. Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, η αλαζονεία θα υπερχειλίσει στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Στην περίπτωση όμως που κατέλθει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις τάξεις των συντηρητικών ψηφοφόρων, τότε αναδιατυπώνω τη σκέψη μου: εάν πρόκειται να ενισχυθεί ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, να αναπτερωθεί το καταπτοημένο ηθικό χιλιάδων ομογενών μας, που θεωρούν ότι η Ελλάς τούς εγκατέλειψε, και να διασφαλιστεί η μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στις πατρογονικές γενέθλιες εστίες τους, τότε για μένα η πατρίδα προηγείται του μηνύματος διαμαρτυρίας. Η Βόρεια Ηπειρος προηγείται των ποσοστών της Ν.Δ. Ο λόγος είναι απλός: αν σταλεί στον Ράμα το μήνυμα ότι «η Ελλάς δεν εγκαταλείπει τους Ελληνες», η απάντηση είναι «ναι, ας γίνει». Ας επιλεγεί ο Φρέντι. Κι ας μην είναι τόσο ηχηρό το μήνυμα διαμαρτυρίας που θα στείλουν οι νεοδημοκράτες στον κύριο Μητσοτάκη. Η Ιστορία προηγείται της συγκυρίας και το έθνος των μικροκομματικών υπολογισμών.

Κάνω αυτή την ξεκάθαρη εισαγωγή, αγαπητοί αναγνώστες, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι οι αναμνήσεις μου. Το 1987, με την ιδιότητα του επιτελικού στελέχους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, υποδεχτήκαμε με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Τάσο Αβραντίνη (ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΒΑ), στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής, τον Ηλία Λέκκα, τον πρώτο Βορειοηπειρώτη ο οποίος πέρασε τα ηλεκτροφόρα σύρματα του Χότζα, δραπέτευσε και πάτησε στο ελληνικό έδαφος. Ο Ηλίας, ο οποίος ζει ακόμη, ήταν τότε λαϊκός ήρωας. Εμείς, επηρεασμένοι από την εποχή του ευπατρίδη Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος έβαλε στην κορυφή της ατζέντας της Ν.Δ. το Βορειοηπειρωτικό, και από τα αναγνώσματά μας, όπως το βιβλίο του Θαλή Μυλωνά για τη Βόρεια Ηπειρο (εκδόσεις Σιδέρης), το οποίο θύμιζε το Σύμφωνο της Κασπετίτσης για την αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας, δεν σταματήσαμε από τότε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με την ιδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών και τη βοήθεια του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη κατάφερε να ανοίξει το Αρσάκειο Σχολείο στη γειτονική χώρα. Ο ίδιος έμεινα σε επαφή με τον σοφό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και, ανάλογα με το θέμα, κατά καιρούς βάζαμε ως εφημερίδα τις φωνές:

-Άλλοτε για την ολιγωρία του Μαξίμου να στείλει δασκάλους στα ελληνικά σχολεία (καταφέραμε και τους ξυπνήσαμε, αν και στενοχωρήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος δεν ήθελε δημοσιότητα).

-Αλλοτε για την αναισθησία της ελληνικής Πολιτείας για τη δολοφονία του αδικοχαμένου Κατσίφα, ο οποίος εκτελέστηκε προς παραδειγματισμό από το καθεστώς, επειδή στόλιζε το χωριό του με ελληνικές σημαίες την 28η Οκτωβρίου. Τότε, μάλιστα, ενοχλήσαμε και το καθεστώς Ράμα επειδή αποκαλύψαμε ότι οι τοπικοί υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφαλείας, που έφεραν εις πέρας την εξόντωση Κατσίφα, προήχθησαν σε υπουργό Δημοσίας Τάξεως και αρχηγό της αλβανικής αστυνομίας. Χρειάστηκε να βάλουμε με πολλούς άλλους πατριώτες δυνατά τη φωνή για να πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού έπειτα από δεκαετίες στη Βόρεια Ηπειρο!

Πώς να μη θέλουμε, λοιπόν, σήμερα την υποψηφιότητα του Βορειοηπειρώτη Μπελέρη δίπλα σε αυτήν του Πύρρου Δήμα στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.; Οσες σκιές και αν υπάρχουν στον πρότερο πολιτικό βίο του, αυτές δεν είναι ικανές να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε! Η Βόρεια Ήπειρος πρέπει να μπει στην Ευρωβουλή! Η Βόρεια Ήπειρος πρέπει να αποκτήσει φωνή!

Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος που με κάνει να επιχειρηματολογώ εναντίον της άποψής μου -υπέρ του να σταλεί, δηλαδή, ισχυρό μήνυμα στη Ν.Δ. προς ενίσχυση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού- είναι η κραυγή αγωνίας των Βορειοηπειρωτών που συναντώ διαρκώς το τελευταίο διάστημα και μου μεταφέρουν το κλίμα στη Χειμάρρα, στη Δερβιτσάνη και στις υπόλοιπες εστίες του Ελληνισμού.

Τι μου είπαν; Οτι η παράταση του εγκλεισμού του Μπελέρη στις φυλακές και η οριστική απώλεια του δήμου υπέρ των γενιτσάρων του Ράμα έχουν οδηγήσει στην καταρράκωση του ηθικού των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Οτι η αλαζονεία των Αλβανών, που διατυπώνεται με τη φράση «Η Ελλάς σάς εγκατέλειψε», έχει ως συνέπεια να εγκατασταθεί ο φόβος στα χωριά. Ο φόβος και ο τρόμος. Σε σημείο που οι αδελφοί μας να διστάζουν να μιλούν ακόμη και στα κινητά τους! Οτι μπορεί να απαλλοτριωθούν οριστικά οι περιουσίες τους στο παραλιακό μέτωπο της Χειμάρρας με δήμευση. Μου είπαν επίσης ότι ο πληθυσμός της Χειμάρρας (8.000 ψυχές) βρίσκεται με μια βαλίτσα στο χέρι, με σκοπό να εγκαταλείψει τον γενέθλιο τόπο της. Και ότι ο μόνος τρόπος για να μη συμβεί αυτή η σιωπηλή εθνοκάθαρση είναι η εκλογή του Φρέντι Μπελέρη στην Ευρωβουλή. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβει ο Ράμα ότι η Ελλάς ενδιαφέρεται εμπράκτως για τη Βόρεια Ηπειρο και δεν αδιαφορεί.

Το τι θα κάνει ο κύριος Μητσοτάκης, ο Θεός και η ψυχή του. Εμείς, πάντως, κάνουμε το εθνικό μας καθήκον και του τα λέμε. Αν και τα ξέρει. Αμαρτίαν ουκ έχομεν. Είμαστε πάντως βέβαιοι ότι δεν θέλει να στιγματίσει την πρωθυπουργία του με τη μαζική μετακίνηση ελληνικών πληθυσμών από τους γενέθλιους τόπους τους, όπως συνέβη στη Σμύρνη το δραματικό 1922.


Μανώλης Κοττάκης /   newsbreak.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...