DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ε.Ε. και Δυτικά Βαλκάνια: 20 χρόνια με όνειρα και ελπίδα

Ε.Ε. και Δυτικά Βαλκάνια: 20 χρόνια με όνειρα και ελπίδα

Σαν σήμερα, 21η Ιουνίου, είναι η 20ή επέτειος από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το ιστορικό γεγονός, η Ευρωπαϊκή Ενωση και έπειτα οι προσχωρούσες και οι δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεσμεύτηκαν η μία στην άλλη. Η Ε.Ε. δεσμεύτηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ τα κράτη-μέλη των περιοχών τάχθηκαν υπέρ των κοινών αξιών της δημοκρατίας, της κυριαρχίας του νόμου, του σεβασμού των δικαιωμάτων των ανθρώπων αλλά και των μειονοτήτων, της αλληλεγγύης και της οικονομίας της αγοράς.

Η Σλοβενία εκτιμά ιδιαιτέρως τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς έδωσε την ελπίδα σταθεροποίησης της περιοχής έπειτα από χρόνια πολεμικών συρράξεων, πολιτικής αστάθειας και οικονομικής στασιμότητας που ακολούθησαν την περίοδο της διάσπασης από τη Γιουγκοσλαβία. Εδωσε το έναυσμα για ένα ευρωπαϊκό όνειρο, το οποίο θα οδηγούσε σε θετικές αλλαγές: αυξημένη ευημερία, βελτιωμένη σύνδεση και ενίσχυση στην επικοινωνία των ανθρώπων μεταξύ τους.

Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν επιτευχθεί μέσα από την από κοινού συνεργασία. Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν δει γενική σταθερότητα. Τα κράτη των περιοχών αυτών απολαμβάνουν τα προνόμια ενός καθεστώτος που δεν απαιτεί Visa και η περιοχή έκτοτε σημειώνει σταθερή οικονομική πρόοδο. Η Ε.Ε. είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος δωρητής και επενδυτής στην περιοχή, καθώς όπως είναι φυσικό έλκεται προς τα Δυτικά Βαλκάνια και αντίστροφα.

Η Σλοβενία έχει υπάρξει σημαντικός υποστηρικτής της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουμε βοηθήσει τους συνεταίρους μας από τα Δυτικά Βαλκάνια, χορηγώντας τους τόσο την πολιτική μας στήριξη, όσο και πρακτικά υποστηρίζοντας τις διαδικασίες διεύρυνσης της συγκεκριμένης περιοχής. Εχουμε βοηθήσει με κάθε πιθανό τρόπο. Αυτή υπήρξε η μακροχρόνια πολιτική μας, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει.

Έχουμε (σ.σ. η Σλοβενία) βοηθήσει με κάθε πιθανό τρόπο. Αυτή υπήρξε η μακροχρόνια πολιτική μας, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει.

Παρ' όλα αυτά δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι έχουν χαθεί αρκετές ευκαιρίες και από τις δύο πλευρές. Φαίνεται ότι ο αρχικός ενθουσιασμός των Δυτικών Βαλκανίων για μεταβολή έχει, μερικώς, χαθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το φως στο τέλος του τούνελ, που θα οδηγούσε στο να γίνουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να φαίνεται πιο μακριά τώρα από ό,τι ελπίζαμε. Επειτα, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις κατά τις οποίες η διεύρυνση δεν αποτελεί πάντα προτεραιότητα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες μας έκαναν να αναθεωρήσουμε την προσέγγιση για τις διαδικασίες διεύρυνσης της Ε.Ε. σε γενικότερο επίπεδο. Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι η διαδικασία διεύρυνσης αποτελεί κατά βάση μια στρατηγική επιλογή και όχι μια τεχνική άσκηση. Ωστόσο, η περαιτέρω μεγέθυνση οφείλει να ακολουθήσει το θεμελιώδες όραμα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην πραγματική πρόοδο των υποψηφίων χωρών. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις.

Τα μηνύματά μας στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι ξεκάθαρα. Αρχικά, η Ε.Ε. αντικειμενικά αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για την περιοχή, αλλά έγκειται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Δεύτερον, η Σλοβενία δεν έχει εγωιστικές βλέψεις στην περιοχή. Η πολιτική μας βασίζεται στην αλληλεγγύη προς τις χώρες και τους ανθρώπους των Δυτικών Βαλκανίων. Η Σλοβενία επίσης επιθυμεί αυτό που επιθυμούν και οι άνθρωποί της: σταθερότητα και ασφάλεια ως προϋπόθεση ευημερίας και οικονομικής προόδου.

Τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. μπορούν να εμπιστευτούν τη Σλοβενία τώρα και στο μέλλον.


Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, Ρόμπερτ Γκόλομπ, Τάνια Φαγιόν

* Η κ. Νατάσα Πιρτς Μουσάρ είναι πρόεδρος της Σλοβενίας, ο κ. Ρόμπερτ Γκόλομπ είναι πρωθυπουργός της χώρας και η κ. Τάνια Φαγιόν είναι υπουργός Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.



kathimerini.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...