Προφανώς είναι πολλές οι θετικές απόρροιες από την ψηφιοποίηση της δημόσιας ζωής και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πλην όμως, μαζί με τη νομική κατοχύρωση των πολιτών έναντι της διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τα οποία πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την Πολιτεία και τον πολίτη, απαραίτητη είναι η ασφάλεια ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν θα διαρρέουν σε χέρια που δεν δικαιούνται να τα έχουν.

Η περίπτωση της Αλβανίας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Με την βιαστική αντιμετώπιση, προκειμένου δείξει ότι πρωτοπορεί στην υιοθέτηση του ψηφιακού κράτους, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απέδειξε ότι η ημιμάθεια είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ' την αμάθεια. Εκτός εάν είναι σκόπιμη η κατ' εξακολούθηση διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων πολιτών, στα οποία πρόσβαση έχει αποκλειστικά η Πολιτεία. Γιατί; Για να αποδείξει πόσο ευάλωτοι είμαστε ως πολίτες, πόσο εκτεθειμένοι σε απροσδόκητους κινδύνους.

Πρώτα είχαμε τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων από βάση πληροφοριακού υλικού που συνέλεγε ειδικός πυρήνας του Σοσιαλιστικού Κόμματος πλέον των 910.000 πολιτών που κατοικούν στα Τίρανα. Προχθές τα μεσάνυχτα νέα διαρροή προστίθεται στις αποδείξεις ότι στην Αλβανία δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ακόμη δεν είναι απολύτως γνωστό πως συνέβη. Βρέθηκαν, όμως, στη δημοσιότητα οι ακριβείς θέσεις εργασίας και οι αμοιβές πλέον των 630.000 εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα!

Άγνωστη είναι η σκοπιμότητα που εξυπηρετεί αυτή η διαρροή μέσω της εφαρμογής whats up αρχικά. Ο δράστης δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Το γεγονός είναι ότι οι υπάλληλοι γίνονται πλέον ευάλωτοι έναντι των τραπεζικών ιδρυμάτων, στις σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένου μέσα στην επιχείρηση ή την υπηρεσία. Η διαρροή αφορά και σε υπαλλήλους και συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών! Μερικοί μάλιστα εξ αυτών εμφανίζεται να εισπράττουν τεράστιες μηνιαίες αποδοχές, μάλλον διότι έχουν αποδεχτεί να εκταμιεύονται στο όνομα τους μυστικά κονδύλια για πληρωμή πληροφοριοδοτών.

Διεθνείς, ωστόσο, επιχειρηματικοί όμιλοι και υπηρεσίες ξένων κρατών που απασχολούν Αλβανούς ως επιχώριο προσωπικό ή λόγω προσόντων, επισημαίνουν μια άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση. Αφορά στο γεγονός ότι τα στελέχη τους, λόγω των υψηλών εισοδημάτων τους δύναται να καταστούν θύματα απαγωγών οι ίδιοι ή τα παιδιά τους. Τα αλβανικά ΜΜΕ εστιάζουν στο ζήτημα, και με το δίκιο τους. Δεν είναι κάτι που μπορεί να παραβλεφθεί.

Εκβιασμοί του Ράμα

Η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι κάθε πολίτης εκ των 637.138 που τα στοιχεία για τη εργασία και τις αμοιβές τους είναι δημόσια αναρτημένα πλέον, έχει το δικαίωμα να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών. Η κυβέρνηση, όμως, σιωπά. Όχι απλά από αμηχανία. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί, δεν αποκλείεται η διαρροή να μην είναι προϊόν υποκλοπής ή τεχνικής ατέλειας. Να αποβλέπει κάπου.

Όταν η οργάνωση των "κηδεμόνων ψηφοφόρου" (παράνομος μηχανισμός του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος) κατηγορήθηκε ότι είχε πρόσβαση σε κρατική τράπεζα πληροφοριών με προσωπικά δεδομένα πολιτών, ο πρωθυπουργός Ράμα τη συνεχάρη, διότι φροντίζει για την επίλυση ειδικών προβλημάτων! Με την καινούργια τούτη διαρροή δεν αποκλείεται να επιδιώκει τον εκβιασμό τόσο δημοσίων υπαλλήλων όσο και προσώπων που έχουν συγκεκριμένη δημόσια επιρροή, τους οποίους θα ήθελε να καταστήσει αφερέγγυους στα μάτια της κοινής γνώμης, λόγω υψηλών αμοιβών.

Εκτός και εάν είναι πειραματικό εγχείρημα για να λάβει έκαστος πολίτης το μήνυμα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα δεν χαρίζεται σε κανένα. Ναι μεν το νομικό πλαίσιο διασφαλίζει την εχεμύθεια σε ό,τι αφορά στα προσωπικά δεδομένα, αλλά ο κίνδυνος της "τεχνικής ατέλειας" ή της "υποκλοπής" παραμονεύει μόνιμα, οπότε καλό οι πολίτες να το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους…


Ορφέας Μπέτσης / slpress.gr