Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ΕΕ να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία τον επόμενο μήνα.

Ο Αλέξανδρος Schallenberg της Αυστρίας , ο Jakub Kulhánek της Τσεχίας και ο Anže Logar της Σλοβενίας επισκέφθηκαν τα Τίρανα την Κυριακή, κατά τη διάρκεια κοινής περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου, οι οποίοι αναμένεται να συζητήσουν την έναρξη των συνομιλιών με την Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε συνέντευξη Τύπου με την Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Olta Xhacka , ανέφεραν ότι η Αλβανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να συνομιλήσει με την ΕΕ και ότι η τελευταία πρέπει να επιτύχει.

«Η Αλβανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες τον Ιούνιο. Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία », δήλωσε ο Schallenberg.

Ο Κουλνάκ τόνισε την πρόοδο της Αλβανίας με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος ως τα δύο κύρια επιτεύγματα.

Ο Anže Logar είπε ότι η Αλβανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Διαβεβαίωσε τον Αλβανό ομόλογό του για τη στήριξη της Σλοβενίας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο.

Ο ανώτερος διπλωμάτης της Αλβανίας εξέφρασε επίσης την προσδοκία της κυβέρνησης για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ τον Ιούνιο.