ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Tο Κίνημα Vetëvendosje (LVV) κέρδισε τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο

-2021-02-15-9.57.51-

Ένα νέο ρεκόρ στην κοινοβουλευτική ιστορία του Κοσσυφοπεδίου κατέγραψε το Κίνημα Vetëvendosje με επικεφαλής τον Albin Kurti, στις εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου. Το κόμμα που συμμετέχει στις εκλογές από το 2010, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 90% των ψήφων έλαβε περισσότερες ψήφους απ' ότι έλαβε το LDK της εποχής του πρώην Προέδρου Ibrahim Rugova στις δυο πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις. Το LDK εκείνη την εποχή είχε κερδίσει 45,7% (2001) και 45,42% (2004). Μετά από 20 χρόνια, το Κίνημα Vetëvendosje (LVV) κέρδισε το 47,69% ή 320 χιλιάδες ψήφους με ενσωματωμένο πάνω από το 90% των εκλογικών κέντρων. Στο συνασπισμό με το LVV ήταν επίσης η λίστα της Vjosa Osmani που αποχώρησε από τον κοινό δρόμο με το LDK πέρυσι.

Ιστορικά χαμηλά ποσοστά κατέγραψαν τα κόμματα που είχαν κυβερνήσει τη χώρα τις τελευταίες δυο δεκαετίες, με το LVV να λαμβάνει περισσότερες ψήφους από ότι το PDK, LDK και AAK μαζί.

Με βάση τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα, το PDK κέρδισε 17,36%, το LDK το 13,41% και το AAK 7,45%. Η πρωτοβουλία του Fatmir Limaj δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο, παραμένοντας στο 3%.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταμετρηθεί αρκετοί ψήφοι από την Διασπορά, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.

Το Κίνημα Vetëvendosje αναδείχθηκε ως η πρώτη δύναμη στους περισσότερους από τους μεγάλους δήμους, όπως οι Πρίστινα, Podujevën, Prizrenin, Gjilanin, Ferizajn, Pejën και Gjakovën.

Το PDK κατάφερε να διατηρήσει τα οχυρά του στο Skenderaj και το Drenas, ενώ το LDK δεν κατάφερε να κερδίσει σε κανένα δήμο, αποτυγχάνοντας ακόμη και στα οχυρά του.

Η προσέλευση των πολιτών στις εκλογές έφτασε το 45,06%, καθώς ανασταλτικός παράγοντας στάθηκε η πανδημία αλλά και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα.

Περίπου μια ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τη δημοσίευση των exit polls, που ανέδειξε νικητή το Κίνημα Vetëvendosje, υποστηρικτές του Κινήματος βγήκαν για να γιορτάσουν στους δρόμους των πόλεων Prishtina, Gjilan, Gjakova, Lipjan, παρά την έκκληση των στελεχών του Κινήματος να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω του κινδύνου της πανδημίας από τον COVID- 19.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Vetëvendosje, Albin Kurti, που δεν είχε το δικαίωμα να κατέβει για βουλευτής, λίγο πριν τα μεσάνυχτα απευθύνθηκε στους πολίτες ως επικείμενος πρωθυπουργός μέσω συνέντευξης τύπου μαζί με την προεδρική υποψήφια, Vjosa Osmani.

«Σήμερα, το Κοσσυφοπέδιο ψήφισε ένα λαμπρό μέλλον. Ψηφίσατε σήμερα, και η φωνή σας ακούστηκε όπως ποτέ άλλοτε. Περιμέναμε αυτήν την ημέρα, αλλά η ψήφος σας επέφερε την πολυαναμενόμενη και επιθυμητή αλλαγή. Γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος της ευθύνη που έχουμε ως αποτέλεσμα της μεγάλης εμπιστοσύνης που μας έχετε δώσει. Από αυτή την άποψη αυτή η εμπιστοσύνη θα είναι ο οδηγός μας, η ευθύνη που έχουμε αναλάβει είναι μεγάλη τιμή. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εντολή εκδίκησης ή αντιποίνων. Είναι η εντολή του έργου που θα γίνει, όπου εγγυόμαστε την ευημερία, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον αγώνα με μεγάλο ζήλο για την ισότητα», δήλωσε η Osmani.

«Αυτό το δημοψήφισμα για τη δικαιοσύνη, την εργασία και την κατάληψη του κράτους και της διαφθοράς, κερδήθηκε. Είναι κάτι άνευ προηγουμένου στο μεταπολεμικό Κοσσυφοπέδιο. Αύριο ξεκινά μια νέα μέρα. Αυτή η μεγάλη νίκη είναι απλώς η ευκαιρία να ξεκινήσει η αλλαγή. Ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς, θα έχουμε εμπόδια και θα κάνουμε κάποια λάθη, αλλά ο στόχος μας είναι ευγενής. Δεν θα εκδικηθούμε κανέναν, αλλά θα απαιτήσουμε την ευθύνη απέναντι σε όλους», δήλωσε ο Kurti, ο οποίος δεν μπόρεσε να ηγηθεί της λίστας του LVV και να αντικατασταθεί λόγω της τελεσίδικης ποινής του από το 2018.

«Αυτό δεν είναι νίκη για μένα και Vetëvendosje, αλλά είναι η νίκη σου. Αυτή τη νίκη θα τη θυμούνται οι επόμενες γενιές σαν την ημέρα που ξεπεράστηκαν οι διχασμοί».

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Enver Hoxhaj σε δήλωση του παραδέχτηκε την ήττα, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν θα συννετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, Avdullah Hoti, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, καθώς είπε ότι τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά από αυτά που περίμενε.

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της LDK, Isa Mustafa, ανακοίνωσε αλλαγές αλλά δεν έγινε σαφές εάν θα παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος της AAK, Ramush Haradinaj, δήλωσε ότι ανέμενε το αποτέλεσμα που τους φέρνει ως τέταρτη δύναμη στη Συνέλευση, συγχαίροντας το Κίνημα LVV για τη νίκη του.

Δεν υπήρξε έκπληξη στη σερβική κοινότητα, όπου η Σερβική Λίστα κατάφερε να κερδίσει όλους τους δήμους που ηγείται, σε μερικούς από αυτούς με πάνω από 90 τοις εκατό. Στο Zvecan κέρδισε με 92%, στο Zubin-Potok με 90%, στο Leposavic με 78% και στη Βόρεια Mitrovica 62%. Νίκη με πάνω από 50 τοις εκατό έχει καταγραφεί στους δήμους νότια των Ibar-Strpce, Gracanica, Kllokot, Partesh και Novo Brdo.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, αλλά και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, η διαδικασία διεξήχθη με ελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα. Υπήρξαν ορισμένες παρατυπίες, αλλά δεν παραβίασαν την ακεραιότητα των εκλογών.

Εκπρόσωποι των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Πρίστινα συνεχάρησαν τα θεσμικά όργανα για τη διοργάνωση των εκλογών, ενώ ήταν ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλώντας τους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από τις χιονοπτώσεις.

ibna.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...