Τιμήθηκε σήμερα στο Αλύκο η 12 Δεκεμβρίου 1990 - «Ημέρα κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας»

FB_IMG_1607792398579

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, υπενθυμίσθηκε και φέτος η 12η Δεκεμβρίου η μέρα, που μπήκε στην ιστορία ως «Μέρα κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας».

Είναι η 30η επέτειος που υπενθυμίζεται με, ευλάβεια και συγκίνηση στο χωριό Αλύκο και όχι μόνον. Κι αυτό έχει τους λόγους του:

Στην Αλβανία το θεριό, που ονομάζονταν δικτατορία του προλεταριάτου, κοντά πέντε δεκαετίες καταβρόχθισε με τα πύρινα γλωσσίδια του εκατοντάδες χιλιάδες, με φυλακίσεις, εξορίες, θανατώσεις κι εξοντώσεις. Όλη η χώρα μια απέραντη φυλακή. Αν και λάμβανε μηνύματα πως ήρθε το τέλος του, κρατιόνταν με νύχια και με δόντια, φτάνοντας μέχρι τις εν ψυχρώ δολοφονίες, για να κρατηθεί στη ζωή.

Να που η δολοφονία των τεσσάρων παλικαριών του Αλύκου, τους βγήκε μπούμερανγκ, διότι για πρώτη φορά εκατοντάδες, χιλιάδες, βγήκαν στους δρόμους ως ορμητικός χείμαρρος, διαταράζοντας τα θεμέλια του κόκκινου δράκου. Αυτή είναι και η αξία αυτής της ημέρας. Παιδιά της Ελληνικής Μειονότητας έπεσαν για την Δημοκρατία, διότι μέσα τους ήταν ζωντανή η ύπαρξη της Δημοκρατίας, γεννημένη στην ίδια την Πατρίδα τους, την Ελλάδα.

Κι εφέτος, τελέστη Θεία Λειτουργεία στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, από τον πατήρ Χρήστο, για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου εκτός από Προστάτης των Κερκυραίων είναι και Προστάτης των Βορειοηπειρωτών και όπου μνημονεύτηκε και ο μακαριστός Σεβαστιανός, η εκδημία του οποίου συμπίπτει με την ημέρα αυτή. Έγινε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των πεσόντων της δημοκρατίας: Ευθύμιου Μάσσιου, Θανάση Κώτση, Αηδόνη Ράφτη και Ευάγγελου Μήτρου και τρισάγιο στους τάφους τους.

Στην Πλατεία «Κύπρος» η διαχειρίστρια των κοινοτήτων που εντάσσονταν στην επαρχία του Αλύκου, Ελένη Παππά, άνοιξε την εκδήλωση, για να μιλήσει για την σημασία της ημέρας ο Δήμαρχος Χρήστος Κίτσιος. Κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, από τον κ. Μιχελή Κωνσταντίνο, το Δήμαρχο Φοινίκης Χρήστο Κίτσιο, εκ μέρους των οικογενειών, των πολιτικών κομμάτων του Νομού, εκ μέρους της Κυβέρνησης από την Υπουργό Οικονομικών Α. Ντέμαϊ, της Διεύθυνσης Μειονοτήτων από την Διευθύντρια Κωνσταντίνα Βεζιάνη, τον βουλευτή της ζώνης Ανδρέα Μάρτο, της Διεύθυνσης Παιδείας Φοινίκης και Δρόπολης από τον Διευθυντή Ζήσο Λούτση, εκ μέρους του Συλλόγου πρώην πολιτικών φυλακισθέντων και εξορισμένων, του κοινοτάρχη του Αλύκου και Αδελφότητα Δροβιανητών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πολυφωνικό γκρουπ της Κρανιάς με τραγούδι αφιερωμένο στους Μάρτυρες της Δημοκρατίας και τον ψαλμό του αλβανικού και ελληνικού εθνικού ύμνου.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Sfeva.gr Συναγερμός στην Κακαβιά θετικοί στον κορονοϊό ασ...
Μητροπολίτης Σεβαστιανός: 26 χρόνια από την κοίμησ...

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

14 Σεπτεμβρίου 2021
Με μία κοινή επιστολή τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο καλούν τον γγ του Ο...
11 Σεπτεμβρίου 2021
«Δεν υπάρχουν θρησκείες που διδάσκουν τη βία και το θάνατο, αλλά θρησκείες που διδάσκουν την αγάπη, ...
09 Σεπτεμβρίου 2021
Μνημόνιο Επιστημονικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονί...
29 Αυγούστου 2021
Περισσότερα από 750.000 δολάρια έχουν ήδη συγκεντρωθεί από το Ταμείο Αρωγής της πατρίδας μας, που συ...
13 Σεπτεμβρίου 2021
Κυριάκος ο Αγκωνίτης και Marin Barleti , οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της ...
12 Σεπτεμβρίου 2021
Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η Εκκλησία τιμά ως Αγίους και Νεομάρτυρες τον Χρυσόστ...
09 Σεπτεμβρίου 2021
Τα διαχρονικά «έργα ανάπτυξης» στην Βόρειο Ήπειρο….που δεν έγιναν ποτέ! Γράφει ο Φώτης Φράγκος Με έκ...
04 Σεπτεμβρίου 2021
Ο ασκός του Αιόλου για δρομολόγηση γεγονότων με θέατρο εξελίξεων την Βόρεια Ήπειρο έχει ήδη ανοίξει ...