Στις όχθες του ποταμού Αώου στην Πρεμετή μαζί με τον Πρέσβη της ΕΕ Luigi Soreca βρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας Σοφία Φιλιππίδου, η Δήμαρχος Πρεμετής Alma Hoxha και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Αλβανία και την Ελλάδα.

Συζήτησαν για τη σημασία της προστασίας του Αώου, ενός από τους τελευταίους άγριους και παρθένους ποταμούς στην Ευρώπη.

Ο Πρέσβης της ΕΕ Luigi Soreca επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία πολλών οργανώσεων να κηρύξουν τον ποταμό Vjosa εθνικό πάρκο.

Μέσω μιας ανάρτησης του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αλβανικές αρχές σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου στον Αωό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να παρακολουθεί στενά αυτό το ζήτημα μαζί με τις πρεσβείες της ΕΕ και βρίσκονται σε διαβούλευση με τις αλβανικές αρχές. «Είναι απαραίτητο να ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινοτήτων και των περιβαλλοντικών εμπειρογνωμόνων», γράφει ο Soreca.

Ακτιβιστές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς και διασημότητες όπως ο Leonardo Dicaprio έχουν μιλήσει υπέρ του ποταμού ώστε να μετατραπεί σε Εθνικό Πάρκο, προστατεύοντάς το από καταστροφικές ενέργειες .

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος μόλις κέρδισε την τρίτη θητεία του, δεν κατάφερε να κηρύξει τον Αωό ωςεθνικό πάρκο .