Επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών υπό τον αν. υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση θα τιμήσει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ομιλίες θα απευθύνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μαγνητοσκοπημένα μηνύματα θα απευθύνουν ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ε.Ε. και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας

Από την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα ξαναβρίσκει την θέση της στην Ευρώπη έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους. Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν την ένταξη της Ελλάδος στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες ως το 10ο μέλος της.

Για τον ιστορικό ηγέτη με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ , έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και για την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας. Ωστόσο η απόφαση αυτή πλούτισε και την Ευρώπη καθώς ήταν η πρώτη είσοδος χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, που είχε βιώσει δικτατορικό καθεστώς. Έκτοτε η κοινή μας διαδρομή υπήρξε συναρπαστική, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί

«Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο, στην τελετή για τα 40 χρόνια Ελλάδα-ΕΕ, αλλά και την έναρξη του εθνικού διαλόγου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. «Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, το πολίτευμα που μας ενώνει όλους», τόνισε.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, στο Ζάππειο Μέγαρο υπεγράφη η Συνθήκη Ένταξης στις 28 Μαΐου 1979, «αποτέλεσμα της επιμονής ενός γνήσιου Ευρωπαίου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

«Το όραμα του ήταν να θωρακίσει και να ολοκληρώσει όλες εκείνες τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές, που το έθνος είχε διακηρύξει ήδη με την Επανάσταση του 1821, την πρώτη ευρωπαϊκή εθνική επανάσταση», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδος και Ευρώπης «πολυκύμαντη» και τόνισε πως «η Ελλάδα ωρίμασε παράλληλα με την Ευρώπη και μέσα σε αυτή».

«Απέκτησε σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιώθηκε ως σύγχρονο Κράτος Δικαίου, αναβάθμισε τις υποδομές της, προόδευσε κοινωνικά, έγινε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Και πρόσθεσε πως η χώρα μας άφησε τη σφραγίδα της σε σημαντικές ευρωπαϊκές πολιτικές, ενώ «όταν έφτασε κοντά στην ρήξη μαζί της στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τελικά ούτε και τότε ανέτρεψε τη βασική πολιτική επιλογή να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε, η Ευρώπη άντεξε και διέψευσε όσους προέβλεπαν την διάλυση της», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για όλα αυτά που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

«Οι Έλληνες αγαπάμε και πιστεύουμε στη βαθύτερη ουσία της Ευρώπης πέρα από το γράμμα των Συνθηκών και από τη γραφειοκρατία των διαδικασιών. Ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει για τους πολίτες της», υπογράμμισε.

«Η Ευρώπη των ονείρων και των φιλοδοξιών μας προστατεύει αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους πολίτες και διαμορφώνει τις συνθήκες για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες, στην υγεία, την παιδεία, την απασχόληση, την κοινωνική κινητικότητα», επεσήμανε

«Οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της Νέας εποχής», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία των νέων να ζήσουν σε μια Ευρώπη δυνατή, με επιλογές, με ανάπτυξη, με προοπτική. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να διαλέξουν το μέλλον τους. Γι' αυτό γυρνάμε πάλι πίσω στα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, γυρνάμε στη δημοκρατία, στο διάλογο, στον ενεργό πολίτη», προσέθεσε και κάλεσε όλους τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν μέσα από αυτό το ψηφιακό δημοκρατικό βήμα.

Στο Ζάππειο σήμερα ήταν παρόντες εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ αυτών η δασκάλα που διδάσκει έναν και μόνο μαθητή στο νοτιανατολικό της άκρο της Ένωσης, στο νησάκι των Αρκιών, όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ακόμη παρόντες ήταν εκπρόσωποι παραγωγικών δυνάμεων, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων και του αγροτικού κόσμου, μετανάστες, Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και μαθητές που εκφράζουν το μέλλον, εκπρόσωποι μειονοτήτων, εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, εργαζόμενοι που πάλεψαν ακούραστα απέναντι στην πανδημία και φυσικά προσωπικότητες που έπαιξαν ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή ένταξη της Ελλάδας.

«Χρόνια πολλά στην Ευρωπαία Ελλάδα! Και χρόνια πολλά στην Ελληνική Ευρώπη!», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης κλείνοντας την ομιλία του

Με πληροφορίες του ΑΠΕ