Διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αποκαλύπτει ενημερωτική ιστοσελίδα της Αλβανίας - Οι λίστες φέρονται να έχει «κλαπεί» από βάση δεδομένων της κρατικής υπηρεσίας e-Albania

Σάλο προκαλεί στην Αλβανία, η αποκάλυψη της έγκυρης ενημερωτικής πύληςlapsi.al πως η κυβέρνηση Ράμα έχει «φακελώσει» 910 χιλιάδες πολίτες της χώρας, κατέχοντας ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ονόματα στις λίστες με τα απόρρητα δεδομένα έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «υποστηρικτές» ή μη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ράμα.

Οι λίστες φέρονται να έχει «κλαπεί» από βάση δεδομένων της κρατικής υπηρεσίας e-Albania, μιας υπηρεσία ανάλογης του ελληνικού gov.gr, και περιλαμβάνει ονόματα ηθοποιών, τραγουδιστών, δημοσιογράφων, αναλυτών, δικηγόρων, δικαστών, εισαγγελέων υπουργών πρώην και νυν καθώς και μελών των οικογενειών τους αλλά και δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων τους οποίους ο Ράμα επιχειρεί να μετατρέψει σε «ψηφοσυλλέκτες» υπό την απειλή απόλυσής τους από τις θέσεις τους.

Η αποκάλυψη προκαλεί αίσθηση, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να υποστηρίζει πως οι επίμαχες λίστες, με τα ονόματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, είναι προϊόν πολυετούς συστηματικής εργασίας των υπηρεσιών του κόμματος, υποστηρίζοντας πως οι πολίτες διέθεσαν τα στοιχεία με τη συγκατάθεσή τους.

Το θέμα έχει δημιουργήσει πολιτικές διαμάχες με την αντιπολίτευση να ζητά να αποδοθούν ευθύνες και την ειδική εισαγγελία «SPAK» να έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για την διαρροή τους.

Η βάση δεδομένων, η οποία βρίσκεται στην διάθεση του lapsi.al περιέχει προσωπικά στοιχεία πολιτών από 19 έως 99 ετών μεταξύ των οποίων οι αριθμοί ταυτοτήτων τους, τα προσωπικά τους τηλέφωνα, οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται και μια μικρή περιγραφή για το που πρόσκεινται πολιτικά και πόσο πιθανό είναι να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία θα πραγματοποιηθούν στης 25 Απριλίου, με το προεκλογικό σκηνικό να είναι ιδιαίτερα τεταμένο ανάμεσα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ράμα και την αντιπολίτευση.

πηγη:protothema.gr