"Οι σχέσεις των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ δεν έχουν μετεξελιχθεί" επισήμανε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Η κατάκτηση της Τροίας πήρε χρόνια, κάπως έτσι εξελίσσεται και η πορεία των Βαλκανίων στους κόλπους της ΕΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλβανός πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας σε αυτό το πνεύμα, σημείωσε πως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζουν τη δεύτερη έκδοση "περιμένοντας τον Γκοντό" του Σάμιουελ Μπέκετ. Η ΕΕ είναι μια προσομοίωση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ, "ουδείς κινείται", προσέθεσε.

Παράλληλα, ο Έντι Ράμα υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ. "Τα Βαλκάνια βρίσκονται στη διαδικασία της ενσωμάτωσης πολλά χρόνια και θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε μέλος της Ευρώπης" ανέφερε συγκεκριμένα. Ωστόσο, είπε πως "είναι πολύ κουραστικό να προσπαθούμε ή να αποτρεπόμαστε ή να μένουμε στην αίθουσα αναμονής", υπογραμμίζοντας πως "δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές και δεν θέλουμε να ψάξουμε άλλες εναλλακτικές".

Εστιάζοντας περισσότερο στη σημασία της ευρωπαϊκής ένταξης της Αλβανίας, είπε πως "είναι η πρώτη φορά ως έθνος που μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας, και όχι να επιλέξει κάποιος άλλος για μας". Προέταξε πως "πρέπει να συνεχίσουμε και εν τω μεταξύ κάνουμε αυτό που πρέπει, να προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις, να κάνουμε όλα τα βήματα για να φτάσουμε στον στόχο". Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε: "Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, διότι αυτό που μας εξασφαλίζει η διαδικασία ενσωμάτωσης είναι ένα μοναδικό εργαλείο εκσυγχρονισμού. Δεν μπορούμε να το επινοήσουμε εμείς αυτό. Αυτός ο εκσυγχρονισμός έχει να κάνει με την οικοδόμηση κρατών σε αυτή την περιφέρεια που λειτουργούν ως δημοκρατίες, που έχουν θεσμούς οι οποίοι υπερβαίνουν τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και κράτους που είναι ασφαλείς και σταθερές".

Αναφερόμενος τέλος στην Ελλάδα, ο Έντι Ράμα τόνισε πως είναι σημαντικό που είναι παρούσα στην περιοχή και συνδράμει στην περιφερειακή συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ