ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

R. Menendez: Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο

nb_keimeno_menendez_ellada2021-1024x561

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040», που διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», υπογράμμισε τις διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο αμερικανός Γερουσιαστής υποστήριξε, ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της και αποτελεί ένα ιδανικό εταίρο για τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μενέντεζ ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στην Ελλάδα και ευχαρίστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την πρόεδρό της Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για την πρόσκληση που του έκαναν να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

O κ. Μενέντεζ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εκφράζοντας την συμπαράσταση του στις οικογένειες των αμερικανών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους.

Ο αμερικανός γερουσιαστής σημείωσε ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πρώτα βήματα της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων σοφών για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου ενέπνευσε τους πρωτεργάτες της αμερικανικής επανάστασης να προχωρήσουν στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο αγώνας της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της κέρδισε τον θαυμασμό των αμερικανών που παρακολουθούσαν τις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων δήλωσε ο κ. Μενέντεζ σημειώνοντας ότι ο συγγραφέας της αμερικανικής διακήρυξης της ανεξαρτησίας, Τόμας Τζέφερσον, απέστειλε επιστολή στον Αδαμάντιο Κοραή όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό. Επιπρόσθετα ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και σε αμερικανούς φιλέλληνες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλουν στην επικράτηση της ελευθερίας. « Η ελληνική ανεξαρτησία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ένα πραγματικό παράδειγμα της ιστορίας του Δαυίδ με τον Γολιάθ και χαίρομαι που αυτοί οι αμερικάνοι μπόρεσαν να παίξουν ένα μικρό ρόλο» δήλωσε χαρακτηριστικά προθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Ακολούθως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, υπογράμμισε ότι το ανθρώπινο γένος μάχεται απέναντι σε μια θανατηφόρα πανδημία, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία όλου του κόσμου. Παράλληλα τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή που έχει καταστρέψει ολόκληρες κοινότητες και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ Μενέντεζ, η διεθνής τάξη που στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και κοινά ιδανικά όπως η δημοκρατία, τα ανθρωπινά δικαιώματα, ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, και που έφεραν ευημερία, ειρήνη και πρόοδο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται από νέες δυνάμεις που υποσκάπτουν αυτές τις άξιες. Οι νέες αυτές δυνάμεις είναι η Κίνα και η Ρωσία όπως τόνισε ο κ. Μενέντεζ.

Ο κ Μενέντεζ αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι ελπίζει ότι θα είναι ένας δημοκρατικός και εποικοδομητικός εταίρος ο όποιος θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες στην περιοχή για να βελτιωθούν οι σχέσεις και να χαλαρώσουν οι εντάσεις είπε ο κ. Μενέντεζ όμως «... δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας ενισχύει τις εντάσεις. Παρά πολύ συχνά η τρέχουσα ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται ότι θέλει να τροφοδοτήσει τις διαιρέσεις είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στον Νότιο Καύκασο. Περιμένω ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για αυτή την συμπεριφορά όταν λαμβάνει χώρα και ότι θα σταθούν στο πλευρό των ιστορικών μας εταίρων και συμμάχων.»

Στην συνέχεια ο αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « οι δυνατότητες που περιμένουν την Ελλάδα είναι ανεξάντλητες». Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο , σημείωσε ο κ. Μενέντεζ προσθέτοντας ότι η δημιουργικότητα του ελληνικού λαού θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα να φτάσει σε νέα ύψη.


πηγη: ΑΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...