ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Πρόταση για Ιωάννινα- Κακαβιά ως κάθετος άξονας της Εγνατίας

Πρόταση για Ιωάννινα- Κακαβιά ως κάθετος άξονας της Εγνατίας

Τον απεγκλωβισμό του τμήματος Ιωάννινα- Κακαβιά ως συνέχεια της Ιόνιας Οδού και τη διεκδίκηση χρηματοδότησης ως κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού προτείνουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», σε μια προσπάθεια να υπάρξει προοπτική κατασκευής για τον σημαντικό αυτό οδικό άξονα.

Τη σχετική πρόταση παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος, κάνοντας, μάλιστα, γνωστό ότι τη συζήτησε και με τον νέο υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη σε συνάντησή τους. «Γνωρίζουμε ότι ο τραγικός χειρισμός του περιφερειάρχη σε όλα τα ζητήματα της Ιόνιας Οδού οδήγησαν στο αδιέξοδο που είμαστε σήμερα. Με εγωιστικό τρόπο έδωσε την ευκαιρία στο υπουργείο να μην έχει καμία ευθύνη για το έργο. Εδώ όμως πολιτικά ξεκινάει η εποχή των "Οριζόντων Ηπείρου" και τελειώνει η μιζέρια των μικρών αχρείαστων έργων, της διαπλοκής και της διαφθοράς», τόνισε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος, προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η συνάντησή του με τον κ. Καραγιάννη.
Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε πως η κατασκευή του Ιωάννινα- Κακαβιά ως τμήμα της Ιόνιας Οδού είναι αδύνατη, υποστηρίζοντας πως η Ιόνια δεν εντάσσεται πλέον στους διευρωπαϊκούς άξονες και άρα δεν υπάρχει προοπτική ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, η πρόταση συνίσταται στη διεκδίκηση χρηματοδότησης ως τμήμα της Εγνατίας, με τον κ. Ριζόπουλο να προτείνει δύο εναλλακτικές χαράξεις. «Η πρώτη λύση είναι να συνεχιστεί η χάραξη – προέκταση της Ιόνιας οδού από τα Γιάννενα ως την Κακαβιά, αλλά ως "παραεγνατία", ώστε να μπορέσει να βρει χρηματοδότηση ως ένα έργο που αφορά ένα διευρωπαϊκό οδικό άξονα. Αν αυτό δεν εφικτό, τότε να εξεταστεί αν ο ανάδοχος της Εγνατίας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς οφείλει να ολοκληρώσει τη σύνδεση με το Ζαγόρι, μπορεί να συνεχίσει τον δρόμο πίσω από το βουνό, ώστε να συνδεθούμε με την Κόνιτσα και από εκεί στην Κακαβιά», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.
Ξεκαθάρισε δε, ότι και οι δύο λύσεις έχουν θετικά κι αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι η δεύτερη δίνει περισσότερες εξόδους προς το Ζαγόρι, ενώ βγάζει οριστικά από την απομόνωση την Κόνιτσα. Διευκρίνισε επίσης ότι είναι καθαρά πολιτικές και σε καμία περίπτωση ώριμες τεχνοκρατικά προτάσεις. «Η σύνδεση με την Αλβανία διασφαλίζει τη διευρωπαϊκότητα, η σύνδεση με την Κόνιτσα φέρνει ανάπτυξη, οι περισσότερες έξοδοι στα Ζαγοροχώρια τα αναβαθμίζουν και ίσως ανοίγει και η προοπτική για την έξοδο στον Δρίσκο που συζητάμε τόσα χρόνια. Παράλληλα, αφαιρώντας το κομμάτι Γιάννενα –Κακαβιά από την Ιόνια, μπορούμε να επιμείνουμε ακόμα περισσότερο για τη σύνδεσή της με την Πρέβεζα», υπογράμμισε ο κ. Ριζόπουλος.
Όπως ανέφερε, ο κ. Καραγιάννης δεσμεύτηκε να διερευνήσει τις προτάσεις που του κατατέθηκαν, ωστόσο ο κ. Ριζόπουλος προανήγγειλε συνέχεια των συναντήσεών του για να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα. «Εγώ αρνούμαι να παραδοθώ γιατί απέτυχε ο Καχριμάνης. Δε θα αφήσω πέτρα που δε θα σηκώσω, αλλά όχι με φωνές. Αρκετά οι τσαμπουκάδες με τηλέφωνα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά», σημείωσε.

Για την απουσία της Ηπείρου από τη ΔΕΘ

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» σχολίασε την πλήρη απουσία της Ηπείρου από τη ΔΕΘ. «Η Ήπειρος δεν ήταν απούσα από τη φετινή ΔΕΘ μόνο. Τρεις θητείες του κ. Καχριμάνη, έντεκα εξαγγελίες ΔΕΘ και τρεις κυβερνήσεις με την Ήπειρο πάντα απούσα. Η ευθύνη βαραίνει τον περιφερειάρχη, ο οποίος κρύβεται πίσω από ένα τεράστιο έλλειμμα εμπειρίας και δυνατότητας να συνδιαλέγεται με εκείνους που αποφασίζουν για εμάς. Αυτό εμείς πρέπει να το αλλάξουμε. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την πολιτική σε ενδιαφέρουσες προτάσεις, ώστε να γίνουμε αξιόπιστοι συνομιλητές. Σήμερα τον αξιόπιστο συνομιλητή τον έχουν βρει στο πρόσωπο των "Οριζόντων Ηπείρου". Το κεφάλαιο "μπορούμε και μόνοι μας", τελειώνει. Πρέπει να εμφανιστούμε, κι εμείς το κάνουμε, εκεί που μας έχουν απομονώσει οι πολιτικές του κ. Καχριμάνη», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.


πηγη:agon.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...