Στα δικαστήρια προσφεύγει ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, καταθέτοντας μήνυση εναντίον του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από την ανακοίνωση του ίδιου του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πως πλέον απαγορεύεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες του Αλβανού πολιτικού και της οικογένειας του ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

Ο πάλαι ποτέ ακραιφνής αμερικανόφιλος πολιτικός ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα, ότι μήνυσε προσωπικά τον Αμερικανό υπουργό για συκοφαντική δυσφήμηση σε δικαστήριο «ουδέτερης χώρας» (στην Γαλλία), δηλώνοντας πως οι κατηγορίες του Μπλίνκεν πως «υπονομεύει την δημοκρατία στην Αλβανία» και πως έχει εμπλακεί «σε πράξεις διαφθοράς, όπως υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος», ότι δεν ευσταθούν.

Οργισμένος ο Μπερίσα είπε αυτό που συζητάνε όλοι στην Αλβανία: πως η υπόθεση έχει πολιτικό υπόβαθρο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ετοιμάστηκε στο γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα» και άφησε να εννοηθεί πως θα επιστρέψει στην αλβανική πολιτική ζωή, λέγοντας πως έχει «πολλά χαρτιά στα χέρια του». Είναι λογικό ο Μπερίσα να αισθάνεται πως οι Αμερικανοί τον εξευτελίζουν, ευνοώντας προκλητικά τον κύριο αντίπαλο του, τον νυν Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, στον οποίο μπροστά ο Μπερίσα είναι κυριολεκτικά άγιος!

Πράγματι οι χαρακτηρισμοί του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τον Μπερίσα, τον πολιτικό που κυριάρχησε για χρόνια στην Αλβανία μετά την πτώση του κομμουνισμού και ιδρυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος, ταιριάζει "γάντι" και στον ίδιο τον Ράμα, που είναι διαβόητος για τις διασυνδέσεις του με τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών της Αλβανίας.

Η «Δημοκρατία του χασίς»!

Διεθνείς εκθέσεις περιγράφουν, μάλλον κομψά, το καθεστώς που έχει στήσει ο Αλβανός πρωθυπουργός στην γείτονα: η The Anti-Money Laundering (AML), δημοσιευμένης από το Basel Institute of Governance, κατατάσσει την Αλβανία στην ίδια κατηγορία με τις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι τα μέτρα που έλαβε η αλβανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν «μη αποτελεσματικά». Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Μπερίσα, ο Ράμα έχει κάνει την Αλβανία «Δημοκρατία του χασίς»!

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ράμα ήθελε να εντάξει στα ψηφοδέλτια του υποψήφιους ανοιχτά εμπλεκόμενους με υποθέσεις ναρκωτικών, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση των Αμερικανών. Όσον αφορά τις κατηγορίες για την «υπονόμευση της δημοκρατίας», δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Ράμα που στις πρόσφατες εκλογές έστησε ένα μηχανισμό εξαγοράς ψήφων, ακόμα και με φακέλους που περιείχαν χαρτονομίσματα που μοιράζονταν αθρόα σε ψηφοφόρους!

Μοιάζει εξάλλου περίεργο που θυμήθηκαν ξαφνικά οι Αμερικανοί τα όντως πολυάριθμα σκάνδαλα της θητείας του Μπερίσα, με πιο χαρακτηριστικό αυτό των "Πυραμίδων" το 1997 όταν είχαν λεηλατηθεί οι οικονομίες των αλβανικών νοικοκυριών και κάνουν πως δεν βλέπουν τις δυσώδεις υποθέσεις που εμπλέκεται τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον του Ράμα, όπως το σκάνδαλο με τις απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι παραδέχονταν πως "λάδωναν" τον ίδιο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σαιμίρ Ταχίρι.

Τα σκάνδαλα του περιβάλλοντος Ράμα είχαν οδηγήσει σε μία κοινωνική έκρηξη το 2019, με μαζικές διαδηλώσεις, καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων και συγκρούσεις με την αστυνομία, ένα σκηνικό "έγχρωμης επανάστασης", το οποίο υποστήριζε ανοιχτά το Δημοκρατικό Κόμμα και χαιρέτιζε ο ίδιος ο Μπερίσα, που αν και έχει προ πολλού αποσυρθεί, έχει βαρύνοντα ρόλο στα εσωτερικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμερικανική "πάσα" στον Ράμα

Όμως σε αντίθεση με τις "έγχρωμες επαναστάσεις" του πρόσφατου παρελθόντος στην μετακομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφυγαν να την υποστηρίξουν στην Αλβανία, δείχνοντας την προτίμηση τους στον Ράμα και περιοριζόμενοι σε γενικόλογες συστάσεις περί «αυτοσυγκράτησης». Τις ίδιες συστάσεις έκαναν και μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών, οι οποίες αποτέλεσαν άλλη μία νίκη για τον Ράμα, συστήνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση (σε πιο έντονο τόνο οι Αμερικανοί) να μην αμφισβητήσει τα αποτελέσματα, στα οποία ο Ράμα πέτυχε όντως μία μεγάλη νίκη.

Οι προεκλογικές παρεμβάσεις των Αμερικανών είχαν προκαλέσει την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, που είχε μιλήσει προ των εκλογών για «αμερικανική εύνοια προς τον Ράμα». Η καρέκλα του Μέτα, σφοδρού επικριτή του Αλβανού πρωθυπουργού, πλέον "τρίζει", καθώς ο Ράμα έπειτα από την εκλογική του νίκη έχει ξεκινήσει διαδικασίες αντικατάστασης του, έχοντας ακριβώς την "εύνοια" των Αμερικανών, που ξαφνικά θυμήθηκαν τα σκάνδαλα της οικογένειας Μπερίσα.

Τι άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί από αμερικανική "πάσα" στον Ράμα να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου στην Αλβανία η κήρυξη του ιδρυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανεπιθύμητο πρόσωπο για την Ουάσιγκτον, όταν μάλιστα αναφερόμαστε ειδικά στον Μπερίσα που εξυπηρέτησε όσο κανείς άλλος τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αλβανία! Αυτό υπενθύμισε και ο σημερινός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπάσα που ανέφερε πως επί Μπερίσα η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και πως επί θητείας του οι αμερικανοαλβανικές σχέσεις είχαν φτάσει στο απόγειο.

Οι Αλβανοί αναλυτές εκφράζουν την έκπληξη τους στην απόφαση των Αμερικανών, υπενθυμίζοντας πως ο Ράμα ήταν από πάντα θετικός στην πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, με εκατέρωθεν ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, λύση που πλέον προκρίνει και το Βελιγράδι, με τις μεγαλύτερες αντιδράσεις την πρόταση να εντοπίζονται στους Αλβανούς. Πιστεύουν πως σε αυτήν την λύση θα εμείνει και η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία φαίνεται πως στην περίπτωση της Αλβανίας δεν θέτει ως πραγματική προτεραιότητα τα ζητήματα διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ισχυρίζεται.


Τέλος να σημειώσουμε πως ο Μπερίσα είχε αναφέρει σε συνέντευξη του πως είναι πεπεισμένος «100%» πως ήταν η Τουρκία πίσω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για την ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ που είχε υπογράψει ο ίδιος με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και έχει εκφράσει την αντίθεση του στην απόλυτη σύμπλευση του Ράμα με το καθεστώς Ερντογάν.

Λυκοκάπης Γιώργος / slpress.gr