Οι λόγοι που έφεραν τη νίκη του Ράμα στην Αλβανία

Οι λόγοι που έφεραν τη νίκη του Ράμα - "Τέχνασμα της κυβέρνησης η καραντίνα για την Ελλάδα"

Σε τέσσερις παράγοντες φαίνεται ότι ξεδιπλώνεται η επανεκλογή του Έντι Ράμα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές στην Αλβανία. Τι εξηγεί στο Sputnik ο Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών "Ομόνοια" Χειμάρρας. Μια καραντίνα της τελευταίας στιγμής, τα προεκλογικά δώρα του Τούρκου Προέδρου, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η παρέμβαση της Αμερικανίδας πρέσβεως φαίνεται ότι εξασφάλισαν τη νίκη του Έντι Ράμα στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.Αυτά τουλάχιστον επισήμανε στο Sputnik ο Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών «Ομόνοια» Χειμάρρας.Όλα ξεκίνησαν όταν οι αλβανικές αρχές αποφάσισαν την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όλων όσων εισέρχονται στην επικράτεια της από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.«Η καραντίνα εξαγγέλθηκε πέντε μέρες πριν τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 25 Απριλίου. Έχει διάρκεια ως τις 3 Μάϊου και μετά παύει να ισχύει. Δεν υπήρχε κανένα αντίστοιχο περιοριστικό μέτρο από το καλοκαίρι του 20210 και μετά. Ήταν ένα ακόμα τέχνασμα της κυβέρνησης Ράμα για να μην ψηφίσουν όσοι θα τον αμφισβητούσαν από το εξωτερικό. Ομογενείς αλλά και Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα αμφισβητούν την πολιτική» καταγγέλλει ο κ. Μπελέρης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όπως αναφέρει το ότι κανείς δεν ταξίδεψε από την Ελλάδα για να ψηφίσει.«Το αποτέλεσμα ήταν οριακό υπέρ του Ράμα, κάτι παραπάνω από το 48% των ψήφων. Αν δεν υπήρχε η καραντίνα και υπήρχε η ελεύθερη είσοδος για τις εκλογές, τότε το αποτέλεσμα σίγουρα θα ήταν διαφορετικό. Πιθανότατα να υπήρχε ισοψηφία» συμπληρώνοντας ότι η αντιπολίτευση έχασε τρεις έδρες σε Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και Αυλώνα, για λίγες μόνο ψήφους.Όμως η καραντίνα ισχύει και για τη Βόρεια Μακεδονία. Όπως αναφέρει ο κ. Μπελέρης στα Σκόπια ο Ράμα έχει να αντιμετωπίσει μια αλβανική κοινότητα που εκφράζει ενστάσεις στην πολιτική του.«Όμως στην πραγματικότητα αυτή η κοινότητα δεν έχει κάποιο ενεργό ρόλο στην πράξη εναντίον του ούτε θα μπορούσε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πραγματικός λόγος που έβαλε καραντίνα στην είσοδο από την ανατολική γείτονα χώρα ήταν το άλλοθι για την καραντίνα σε όσους έρχονται από την Ελλάδα».Τρεις μήνες πριν τις εκλογές ο Έντι Ράμα άλλαξε τον εκλογικό νόμο. «Δηλαδή αν σε μια περιφέρεια ένα κόμμα κατέβαινε σε προεκλογική συμμαχία με κάποιο άλλο οι έδρες ισομοιράζονταν. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός που κέρδισε έδρες από τις ψήφους άλλων κομμάτων» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Φ. Μπελέρης.

Προεκλογικό «δώρο» από τον Ερντογάν

Με ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο και χιλιάδες κινεζικά εμβόλια για την COVID-19 ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «έδωσε σημαντική ώθηση στη δημοτικότητα του Αλβανού πρωθυπουργού» σύμφωνα με τον κ. Μπελέρη.Το νοσοκομείο, που χτίστηκε εξ ολοκλήρου με τουρκικά χρήματα και χαρακτηρίστηκε και από τις δυο πλευρές σύμβολο της φιλίας Αλβανίας και Τουρκίας, βρίσκεται στο Φίερι της Αλβανίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μόλις σε μόλις 2,5 μήνες, κόστισε 70 εκατομμύρια ευρώ και περιέχει 150 κλίνες και 6 κλινικές.

Ο ρόλος της Αμερικανίδας πρέσβεως 

Καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Ράμα έπαιξε και η Αμερικανίδα πρέσβης στα Τίρανα Γιούρι Κιμ, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπελέρης.«Ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα παρεμβατικός σε όλη τη δημόσια ζωή και στήριξε ανοιχτά τον Αλβανό πρωθυπουργό. Μιλά για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και καθαρότερο πολιτικό σύστημα, πράγματα που όντως πρέπει να γίνουν αλλά αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις του αλβανικού κράτους και όχι μιας ξένης διπλωματικής αρχής».

Η πρέσβης επιχείρησε να μαζέψει τις δηλώσεις της με σχετικό tweet.

«Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν κανένα συγκεκριμένο υποψήφιο ή κόμμα, αλλά το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν τη βούλησή τους μέσω της ψήφου», δήλωσε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα Πρέσβης στην Αλβανία μετά από κριτική που δέχθηκε.

Αιχμές για το ρόλο της Αμερικανίδας Πρέσβεως άφησε και ο Αλβανός Πρόεδρος Ίλιρ Μέτα του οποίου η κόντρα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα είναι πασίγνωστη.Ειδικότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη του λίγες μέρες πριν τις εκλογές ζήτησε από την πρέσβη των ΗΠΑ να μην υπερασπίζεται τον Ράμα.Την ίδια στιγμή ο Αλβανός πρόεδρος είπε: «Χαιρετώ την Αμερικανίδα πρέσβη. Φτάνει πια με τις παρεμβάσεις της στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας. Ας μην στηρίζει άλλο τον Ράμα. Ντροπή».Παράλληλα απηύθηνε έκκληση τους Αλβανούς «να υπερασπιστούν την ψήφο τους με κάθε τρόπο, ακόμη και με ξύλα και τσουγκράνες, εάν γίνει απόπειρα νοθείας».


Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον Ράμα και καλούν την αντιπολί...
Πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου: Ελε...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

23 Ιουλίου 2021
Ύστερα από πολύ μόχθο και μεγάλη ικανοποίηση, με κύρια όπλα την Παιδεία και το Λόγο, οι Αρχαίοι Έλλη...
20 Ιουλίου 2021
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να θέσει ως υποψήφιο για πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ομογενή Γιώ...
05 Ιουλίου 2021
Σενάρια ἀποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά τήν συμπλήρωση 30 ἐτῶν στόν θρόνο – Ὄνειρό του ἡ ἐπαναλειτουργ...
03 Ιουλίου 2021
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότ...
26 Ιουλίου 2021
Οι Ηπειρώτες στα δύστυχα χρόνια της δουλείας ταξίδευαν στην Βαλκανική Χερσόνησο, στη Βλαχιά, στην Κω...
18 Ιουλίου 2021
BBC: Στρατιωτική βάση στά Κατεχόμενα ἀνακοινώνει ὁ Ἐρντογάν στίς 20 Ἰουλίου Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδω...
17 Ιουλίου 2021
Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα...
16 Ιουλίου 2021
Ήταν οι προσπάθειες και ο αγώνας που έδωσε η οργάνωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ», αλλά ήταν και η κινητοποί...