ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΟΑΣΕ: Κατάχρηση των κρατικών πόρων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας με σκοπό την ψηφοθηρία

ΟΑΣΕ: Κατάχρηση των κρατικών πόρων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας με σκοπό την ψηφοθηρία

Διεθνείς παρατηρητές των γενικών εκλογών δήλωσαν σήμερα από τα Τίρανα στην προκαταρκτική έκθεση ότι οι εκλογές της 25ης Απριλίου ότι η διαδικασία ψηφοφορίας πραγματοποιήθηκε ομαλά.

Ισχυρίστηκαν ότι το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους στην εκστρατεία και εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη βάση.

Οι παρατηρητές έλαβαν επίσης πολλούς ισχυρισμούς για αγορά ψήφων. Επαίνεσαν την ηλεκτρονική αναγνώριση στη διαδικασία ψηφοφορίας, αλλά καταδίκασαν τις εντάσεις και τη δολοφονία ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Τα ευρήματα της προκαταρκτικής έκθεσης της αποστολής παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον αρχηγό αυτής της αποστολής, Ursula Gacek, σε διαδικτυακό συνέδριο από τους διεθνείς παρατηρητές του γραφείου ODIHR του ΟΑΣΕ.

Είπε ότι η παρατήρηση ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου και αυτό βοήθησε τους παρατηρητές να δουν πολλά άλλα προβλήματα, τα οποία δεν αφορούν την ημέρα των εκλογών.

"Μετά από πολλές πολιτικές συγκρούσεις στην Αλβανία ακόμη και σήμερα", δήλωσε ο πρέσβης Γκάσεκ, "η εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία επιστρέφει μετά την πολιτική συμφωνία, και αυτό είναι εμφανές από την υψηλή προσέλευση". "Επίσης, η ηλεκτρονική αναγνώριση και η ηλεκτρονική ψηφοφορία έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εμπιστοσύνη", είπε.

"Όσον αφορά την ημέρα των ψηφοφοριών, η εκτίμησή μας είναι ότι η διαδικασία είναι διαφανής και ομαλή. Οι εκλογές ήταν γενικά καλά οργανωμένες. Η διάρκεια της παρατήρησης από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα και μετά μέχρι τον Μάιο μας έδωσε να καταλάβουμε ότι το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους και επωφελήθηκε από αυτό "- είπε ο πρέσβης Γκέισκ.

"Υπήρξαν ισχυρισμοί και από τις δύο πλευρές αγοράς ψήφων κατά την περίοδο της εκστρατείας", δήλωσε ο Πρέσβης Gacek. Μια σειρά υποθέσεων και ισχυρισμών σχετικά με αυτό διερευνούνται από την Αλβανική δίωξη και το ODIHR θα τις ακολουθήσει επίσης.

Όσον αφορά την ψηφοφορία των μεταναστών, είπε ότι οι Αλβανοί στη χώρα έχουν το δικαίωμα ψήφου, αλλά οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία κατέστησαν δύσκολη αυτήν τη διαδικασία.

Εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Aleksandar Pociej, καθώς και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, Azay Guliev, παρευρέθηκαν στη διάσκεψη μαζί με την αποστολή του ΟΑΣΕ / ODIHR.

Υπογράμμισαν ότι η αγορά και η πώληση ψήφων εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία στην Αλβανία, ότι οι υπουργοί συνέχισαν την εκστρατεία με κρατικούς πόρους, καταδίκασαν έντονα τη δολοφονία ενός ατόμου και τους τραυματισμούς στο Elbasan.

Η δημοσίευση των προσωπικών δεδομένων της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αποτελεί παραβίαση που πρέπει να διερευνηθεί, ανέφεραν.

Η κοινωνική απόσταση για τον Covid δεν έγινε σεβαστή και υπήρχε υπερπληθυσμός των εκλογικών κέντρων, ισχυρίστηκαν, όπου τα άτομα με αναπηρία δεν γίνονταν σεβαστά.

Οι διαχειριστές, σύμφωνα με αυτούς, είχαν πίεση και κίνητρα για να παραμείνουν στο πλευρό της κυβέρνησης, αλλά παρά τα προβλήματα, η εκλογική διαδικασία αποδείχθηκε γενικά επιτυχής.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...