ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο Τσαβούσογλου καλεί τον Δένδια σε συνάντηση στα Τίρανα

Ο Τσαβούσογλου καλεί τον Δένδια σε συνάντηση στα Τίρανα

Σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, εντός του Ιανουαρίου, καλεί την χώρα μας η Τουρκία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών, επιδιώκοντας να θέσει υπό διαπραγμάτευση το σύνολο των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της Άγκυρας, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» συμπλήρωσε.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε, προκαλώντας ερωτηματικά για το ρόλο του αλβανού πρωθυπουργού στην όλη διαδικασία.

«Όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου», ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας για «λύση» δύο κρατών.

Των δηλώσεων αυτών είχαν προηγηθεί άλλες δηλώσεις Τσαβούσογλου, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις προκειμένου να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, και μάλιστα εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Και σχεδιάζουμε να συναντηθούμε τις επόμενες εβδομάδες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι και πολύ καλός μου φίλος», είχε πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο CNNTurk, ανέφερε πως «η Αγκυρα ελπίζει σε καλές εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα».
«Η Τουρκία να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια»

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση. Ωστόσο όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο Νίκος Δένδιας, ο διάλογος υπονομεύεται όταν η μία πλευρά αποφασίζει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης.

Μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ δε, γίνεται σαφές ότι η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Προς το παρόν εξάλλου η ελληνική πλευρά δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε:

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Νωρίτερα, σήμερα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ανέφερε ότι εξετάζουμε σε καθημερινή βάση τη στάση της γειτονικής χώρα.

«Πρέπει να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια. Όποτε επανεκκινήσουν, σίγουρα η Ελλάδα θα προσέλθει με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση».

Ο Νίκος Δένδιας, εξάλλου, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, επισήμανε πως αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών επαφών, ούτε εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη»

«Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς», ανέφερε ο κ. Δένδιας.


πηγη:in.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...