Mια συμμαχία για τον Αώο

Mια συμμαχία για τον Αώο

Ο ποταμός Αώος είναι ένας από τους τελευταίους ποταμούς της Ευρώπης που ρέει ελεύθερα, χωρίς φράγματα (με εξαίρεση το φράγμα της ΔΕΗ στις πηγές του) και με τη βιοποικιλότητα να είναι πλούσια.

Τα τελευταία χρόνια, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς σε Ελλάδα και Αλβανία, κι όχι μόνο, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να γίνει ο Αώος το πρώτο διασυνοριακό εθνικό πάρκο.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και η «Πίνδος Περιβαλλοντική», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Βωβούσας και την πρωτοβουλία Protect Aoos «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου ποταμού», διοργάνωσαν μια δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την ανάγκη προστασίας και σωστής διαχείρισης του μοναδικού ποταμού Αώου/Vjosa.

Το Σάββατο 5 Ιουνίου, μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων κι εθελοντές κατέφτασαν στην πλατεία Μοναστηρακίου, στην Αθήνα, και ξεδίπλωσαν υφασμάτινα πανιά με το μήνυμα «PROTECT AOOS/VJOSA RIVER NOW #VjosaNationalParkNow» στο πλακόστρωτο πάνω από την κοίτη του ποταμού Ηριδανού, με φόντο το βράχο της Ακρόπολης.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της δράσης εδώ.

Ανάλογες δράσεις έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στα Τίρανα.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της «Πίνδος Περιβαλλοντική», τα οικοσυστήματα γλυκού νερού αποτελούν τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στον πλανήτη. Στην Ευρώπη καταρρέουν γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο τύπο οικοτόπου. Μία από τις δραματικές επιπτώσεις της κατάρρευσης αυτής είναι ότι οι πληθυσμοί των μεταναστευτικών ψαριών γλυκού νερού μειώνονται κατά 93%. Υπολογίζεται επίσης, ότι στα 1,2 εκατομμύρια χιλιομέτρων ευρωπαϊκών ποταμών, υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο εμπόδια.

Το MedINA και η Πίνδος Περιβαλλοντική είναι οι βασικοί εταίροι του διασυνοριακού έργου «Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής στην Ευρώπη: Αώος/Vjosa» για την Ελλάδα, το οποίο εντάσσεται στην ευρωπαϊκή καμπάνια «Save the Blue Heart of Europe» με στόχο την προστασία του ποταμού Αώου/Vjosa από τα επικείμενα σχέδια κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων ή/και κάθε είδους παρέμβαση, την διατήρηση της καλής του κατάστασης και της ταυτότητάς του, την ανάδειξή του ως πρότυπου ποταμού ελεύθερης ροής για όλη την Ευρώπη και την ένταξη ολόκληρης της λεκάνης απορροής του σε καθεστώς προστασίας.

Στους ίδιους στόχους προσανατολίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα προσβλέπει μέσω της απομάκρυνσης ή διευθέτησης εμποδίων στην απελευθέρωση τουλάχιστον 25.000 χιλιομέτρων ευρωπαϊκών ποταμών μέχρι το 2030.

πηγη:i-typos.gr /  Βαρβάρα Αγγελή

​Συνάντηση Χρυσοχοΐδη και Οικονόμου με την Πρέσβη ...
Τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών φοιτητών το επίκ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

25 Σεπτεμβρίου 2021
Απλοποιείται, από το νέο έτος, η διαδικασία καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτ...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκ...
24 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφ...
24 Σεπτεμβρίου 2021
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης και συνάμα ακαταμάχητος αγωνιστής για το Βορειοηπειρωτικό Σταύρος Ζαφείρης τ...
28 Σεπτεμβρίου 2021
Με αφορμή την έναρξη της σχολικής περιόδου στην Αλβανία (από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου) διαβάστηκε π...
26 Σεπτεμβρίου 2021
Μία νέα συμμαχία με τα αρχικά AUKUS (A=Αυστραλία, UK=Ηνωμένο Βασίλειο, US=Ηνωμένες Πολιτείες της Αμε...
26 Σεπτεμβρίου 2021
Προ ημερών (16/9) δημοσιεύθηκε στον «Π.Λ.» ένα θέμα που αφορά το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών κα...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Η Τουρκία απαγάγει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν έχει τίποτα ...