ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Η Τουρκία ανοίγει προξενείο στην Αυλώνα

alvania


«Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την λειτουργία τουρκικού προξενείου στην Αυλώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ (Mustafa Sentop), κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Αλβανία. Να σημειωθεί πως προ μηνός, είχε επισκεφθεί και τη Βόρειο Μακεδονία.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου, Γκραμός Ρούτσι (Gramoz Ruci), κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία και πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία», αναφέρθηκε στην «υπογραφή της κοινής πολιτικής δήλωσης κατά την επίσκεψη Ράμα στην Τουρκία, η οποία αναβαθμίζει τις στρατηγικές τις σχέσεις» των δύο χωρών, είπε ότι «Αλβανία και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν κοινό στόχο την ένταξη στην ΕΕ», και τόνισε πως υπάρχει «στήριξη στις τουρκικές εταιρείες για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Αλβανία».

Ο Μ. Σεντόπ μίλησε για «κοινή ιστορία και κουλτούρα των δύο χωρών», μετέφερε, όπως είπε, «τον χαιρετισμό 83 εκατομμυρίων Τούρκων και του προέδρου, Ερντογάν», είπε ότι «οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, όπως ταιριάζει στην ιστορική φιλία μας», αναφέρθηκε στο «δώρο Ερντογάν» στην Αλβανία, την ανέγερση νοσοκομείου στην πόλη, Φίερι, και έκανε λόγο για «θεσμοθέτηση στρατηγικής σχέσης».

Ο ίδιος, ο οποίος συναντάται και με τους πρόεδρο και πρωθυπουργό της Αλβανίας, εστίασε το ενδιαφέρον του στις τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία, ειδικά στον Τουρισμό.

«Οι εμπορικές συναλλαγές μας -είπε- είναι στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ και οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία ανέρχονται σε 3,5 δισ. δολάρια. Στόχος μας -ανέφερε- είναι οι εμπορικές συναλλαγές να φτάσουν στο ένα δισ. δολάρια σε χρονικό διάστημα μερικών ετών».

Ιδιαίτερο βάρος, ωστόσο, έριξε στους ονομαζόμενους «Γκιουλενιστές», τους οποίους το «σύστημα Ερντογάν» κατηγορεί ότι βρίσκονταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το καλοκαίρι του 2016.

Να σημειωθεί πως η Άγκυρα πιέζει με κάθε τρόπο την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσσοβο και άλλες βαλκανικές χώρες, όπου είχαν αναπτύξει δραστηριότητες, ως επί το πλείστον μέσω εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα μέλη της κίνησης Γκιουλέν, τόσο για να μπει λουκέτο σε αυτά τα Ιδρύματα, όσο και για να παραδοθούν τα άτομα αυτά στην Τουρκία.

Στο Κόσσοβο, μάλιστα, προ ετών στήθηκε επιχείρηση απαγωγής τους, με τις πλάτες βέβαια μερίδας της πολιτικής ηγεσίας της περιοχής. Οι απαχθέντες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Τουρκία και είναι άγνωστο που βρίσκονται.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, επίσης, όπως επανειλημμένως έχει καταγγελθεί, έχει παραδώσει μυστικά στα «νύχια» της Άγκυρας μεγάλο αριθμό «Γκιουλενιστών».

Ο Μουσταφά Σεντόπ, όπως έκανε και κατά τη επίσκεψή του στα Σκόπια, το ίδιο άσκησε πιέσεις και στα Τίρανα για την οργάνωση των «Γκιουλενιστών», FETO.

«Όπως και σε άλλες βαλκανικές χώρες -είπε- η FETO είναι παρούσα και στην Αλβανία. Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση για να πετύχει τους σκοπούς της, κρύβεται πίσω από εκπαιδευτικά και υγειονομικά ιδρύματα, πίσω από ΜΜΕ και από διάφορους συλλόγους ή σωματεία. Σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, αποτελεί κίνδυνο για την εθνική τους ασφάλεια. Δεν θα επιτρέψουμε, η οργάνωση αυτή να δηλητηριάσει τις διμερείς σχέσεις».

Πηγή: lawandorder.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...