Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κήρυξαν «non grata», τον πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας Sali Berisha και τα μέλη της οικογένειας του. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Anthony Blinken στο twitter και στην επίσημη ιστοσελίδα του State Department.

«Πράξεις διαφθοράς που υπονομεύουν τη δημοκρατία στην Αλβανία του πρώην Πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ο ίδιος και συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού είναι ανεπιθύμητα για είσοδο στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μαζί με τους εταίρους βοηθούν την καταπολέμηση της διαφθοράς» -, γράφει στο twitter ο κ. Μπλίνκεν.

Το άρθρο 7031 (γ) προβλέπει ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υπουργός έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι ξένοι αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε σημαντική διαφθορά ή σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα άτομα αυτά και στα μέλη των άμεσων οικογενειών τους δεν επιτρέπεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νόμος απαιτεί επίσης από τον Υπουργό Εξωτερικών να ανακοινώσει δημόσια ή ιδιωτικά τους εν λόγω υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν αναμειχθεί σε περιστατικά διαφθοράς.

H Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν προαναγγείλει από το Σεπτέμβριο του 2020 ότι θα είναι «non grata » o πρώην Προέδρος Σαλί Μπερίσα.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ανακοινώνουν άτομα ως «non grata» και θα απαγορεύσουν οριστικά την είσοδο όλων των Αλβανών που εμπλέκονται σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς.

Σε επιστολήπρος τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας ανέφερε ότι κάθε χρόνο η Γερουσία των ΗΠΑ θα εγκρίνει τον κατάλογο ατόμων που δεν μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ και είχε ζητήσει πριν τις εκλογές οι υποψήφιοι βουλευτές να μην είναι διεφθαρμένοι.

Μέχρι στιγμής ως ανεπιθύμητοι για τις ΗΠΑ έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Αλβανίας Adriatik Llalla και ο πρώην δήμαρχος του Δυρραχίου, Vangjush Dako.


Διαβάστε την ανακοίνωση του STATE DEPARMENT