ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Φον ντερ Λάιεν: Να δοθεί ώθηση στη διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ της Αλβανίας και των Σκοπίων

euqhqi1563251544276

«Ελπίζω ότι με την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Σλοβενίας θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την διαδικασία προσχώρησης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

«Χαίρομαι που η Σλοβενία επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις της Ευρώπης με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Στη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο θα στείλουμε ένα σημαντικό μήνυμα προς τις χώρες αυτές», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι η προσχώρηση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά είναι και θέμα αξιοπιστίας. «Η Ευρώπη πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της», είπε.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ θα υλοποιηθούν οι δράσεις των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. «Οι Ευρωπαίοι θέλουν να αφήσουν πίσω τους την πανδημία. Θα βοηθήσουμε να το πετύχουμε αυτό και θα βγούμε από αυτήν την κρίση ενωμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις διαφορές, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Προεδρία της Σλοβενίας και θα φέρει αποτελέσματα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η έξοδος από την κρίση είναι και θέμα εμπιστοσύνης. «Καλώ την Σλοβενία να συνεχίσει το σημαντικό έργο για τα ζητήματα του κράτους δικαίου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει για δεύτερη φορά από το 2008, την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, τόνισε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις της Σλοβενικής προεδρίας είναι η ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία και ειδικότερα η ανάκαμψη μέσα από την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τόνισε, επίσης, ότι για τη Σλοβενική Προεδρία προτεραιότητα αποτελεί το κράτος δικαίου, τα ίσα δικαιώματα των πολιτών και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι «μία δύσκολη υπόθεση που πρέπει να εξετάσουμε κατά τη διάρκεια της Σλοβενικής προεδρίας», δήλωσε στη συνέχεια ο Γιάνες Γιάνσα. «Δεν έχουμε διαφορές μεταξύ μας, όταν μιλάμε για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όμως συμφωνούμε λιγότερο όταν μιλάμε για μετεγκατάσταση», είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η προεδρία της χώρας του θα εργαστεί για να βρεθεί λύση ώστε να λειτουργήσει στην πράξη το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο.

Τέλος, ο Γιάνες Γιάνσα είπε ότι στόχος της Σλοβενικής προεδρίας είναι να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και πρόσθεσε ότι θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Οκτώβριο στη Σλοβενία. «Είναι μια υπόσχεση που δώσαμε το 2003 στη Θεσσαλονίκη», είπε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...