Στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη συμμετείχε ο Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα ζητήματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής και μέλος του Δ.Σ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α) κ. Ανδρέας Κούρτης.

Μέλη της Διοίκησης καθώς και εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών κλάδων συζητήσαν διαδικτυακά με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη για όλα τα κρίσιμα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα που συνδέονται άρρηκτα με την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Στο επίκεντρο του διαλόγου βρέθηκαν οι έκτακτες δράσεις στο ασφαλιστικό και εργασιακό πεδίο, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στους δύο αυτούς σημαντικούς τομείς.

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη, ο Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» κ. Ανδρέας Κούρτης ήταν το ζήτημα των συντάξεων των Βορειοηπειρωτών. Ειδικότερα, αφού συνεχάρη τον Υπουργό για τα νέα του καθήκοντα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται οι Βορειοηπειρώτες σχετικά με τη κοινωνική τους ασφάλιση, καθώς θίγονται από τον Νόμο «Κατρούγκαλου» 4387/2016 και συγκεκριμένα από το Άρθρο 7 (Εθνική Σύνταξη), «έναν νόμο προσβλητικό, αντισυνταγματικό και ρατσιστικό αφού απαιτούνται 40 έτη παραμονής στην Ελλάδα των ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών προκειμένου να λάβουν στο ακέραιο την εθνική σύνταξη», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κούρτης ενώ συνέχισε λέγοντας πως «με τον Ν.4387/2016, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά το 1990 στερούνται του δικαιώματος πλήρους Εθνικής Σύνταξης». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Επικεφαλής της ΑΣΑ υπενθύμισε στον Υπουργό, πως από κοινού με εκπροσώπους της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας, την οργάνωση Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας - ΟΜΟΝΟΙΑ καθώς και την Επιτροπή Συνταξιούχων, έχουν ήδη αποστείλει αίτημα συνάντησης και αναμένουν την πραγματοποίηση συνάντησης, που στόχο θα έχει την ενημέρωση και την κατάθεση των αιτημάτων τους σχετικά με το συνταξιοδοτικό νόμο, προκειμένου από κοινού να εξεύρουν τις κατάλληλες λύσεις προς όφελος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου για την ενίσχυση επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Απαντώντας μεταξύ άλλων σε θέματα που του έθεσαν μέλη της Διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων αλλά και πιο συγκεκριμένα για το θέμα των συντάξεων των Βορειοηπειρωτών, εξέφρασε την θετική του πρόθεση για εξέταση των ζητημάτων καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αυτά είναι που πονάνε τελικά και όχι τόσο οι μεγάλες ευρύτερες πολιτικές, ο καθένας ξέρει τα δικά του, θα τα ψάξουμε για να δούμε τι απαντήσεις θα δώσουμε» ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του, εξέφρασε την βούλησή του να κινηθεί με αντικειμενικότητα και μεγάλη ταχύτητα.

Δείτε ΕΔΩ την απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη