ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Επίσκεψη Μέρκελ σε Αλβανία και Σερβία

Επίσκεψη Μέρκελ σε Αλβανία και Σερβία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι και τα Τίρανα στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Η γερμανική πρεσβεία στα Τίρανα αποκάλυψε την ατζέντα της καγκελαρίου ξατα την παραμονή της στην αλβανική πρωτεύουσα. Η Μέρκελ θα συναντηθεί αρχικά με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα οικονομικής πολιτικής και διμερών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Γερμανίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την προσέγγιση της ΕΕ.
Την ίδια μέρα, οι πρωθυπουργοί των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα συναντηθούν στα Τίρανα, με τους οποίους η Μέρκελ θα πραγματοποιήσει κοινή συνάντηση για θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον οποίο θα συναντηθεί η Μέρκελ στο Βελιγράδι στις 13 Σεπτεμβρίου, δεν θα είναι παρών στη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στα Τίρανα, η καγκελάριος έχει προγραμματίσει διμερείς συνομιλίες με τους αρχηγούς κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η άφιξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου έρχεται σε μια εποχή που η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία αποφάσισαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους μέσω της πρωτοβουλίας Ανοιχτά Βαλκάνια. Αλλά σε αυτή η πρωτοβουλία έχει αντιταχθεί το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με την Deuthche Welle πριν από μερικές εβδομάδες, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να υπογράψουν τη δημιουργία κοινής περιφερειακής αγοράς μεταξύ τους στις 6 Οκτωβρίου, αλλά απέφυγε να αναφερθεί απευθείας στα όρο "Ανοιχτά Βαλκάνια".

Η Περιφερειακή Κοινή Αγορά είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» που στοχεύει στη δημιουργία μιας περιφερειακής περιοχής για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ψηφιοποίηση, τη βιομηχανία και την καινοτομία. Το πρώτο επίτευγμα ήταν η κατάργηση των τιμολογίων παραγωγής στα Δυτικά Βαλκάνια, ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 2021.

Η «Διαδικασίας του Βερολίνου», ήταν πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ, ξεκίνησε το 2014 και στόχος της ήταν να διατηρήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εντός της ΕΕ, να διασφαλίσει τη σχετική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να διατηρήσει επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και των ηγετών της ΕΕ.

Η τελευταία φορά που η Μέρκελ βρέθηκε στα Τίρανα ήταν σε επίσημη επίσκεψη το 2015.

Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...