Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για τέταρτη φορά τον τελευταίο χρόνο ζητά το άνοιγμα του Τελωνείου Μαυροματίου καθώς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστια.

Αναλυτικά η επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία:

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί

Σε συνέχεια των αρ. πρ. 1912/17.05.2021, 3413/15.09.2020 & 2659/21.07.2020 αιτημάτων μας για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου, επανερχόμαστε καθώς η οικονομική καταστροφή που επιφέρει η αναστολή του στον νομό μας, επιτάσσει την άμεση ενεργοποίησή μας για επανεξέταση και λήψη απόφασης λειτουργίας του.

Σας ενημερώνουμε ότι στα όρια του Ν. Θεσπρωτίας υφίσταται μεγάλη εμπορευματική κίνηση, ενισχυόμενη από την λειτουργία του Λιμένα Ηγουμενίτσας, που όμως λόγω της αναστολής λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου, αυτή εξυπηρετείται μέσω των άλλων δύο προσβάσεων στην γείτονα χώρα, των Τελωνείων της Κακαβιάς στα Ιωάννινα και της Κρυσταλλοπηγής στην Καστοριά.

Λάβετε παράλληλα υπόψη σας, ότι η εμπορευματική και τουριστική κίνηση της Νότιας Αλβανίας, εξυπηρετούνταν προ των περιορισμών από το Τελωνείο Μαυροματίου, ιδιαίτερα λόγω εγγύτητας προς τις περιοχές των Αγίων Σαράντα και Χιμάρας, και η σημερινή υποχρέωση κίνησης μέσω των άλλων δύο διόδων που προαναφέρθηκαν, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λόγω της μεγάλης απόστασης και φυσικά του αυξημένου κόστους.

Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του, ουσιαστικά από τον Μάρτιο του 2020, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί τεράστια οικονομική καταστροφή στην τοπική ακριτική επιχειρηματική κοινότητα, δεδομένου ότι ο εφοδιασμός της νότιας Αλβανίας σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιείται μέσω των επιχειρήσεων του νομού μας.

Παράλληλα, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το παράδοξο της συνέχισης αναστολής λειτουργίας του, την στιγμή που ο Νομός Θεσπρωτίας βάσει και των τελευταίων στοιχείων οδεύει προς τον πράσινο χρωματισμό στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, σε αντίθεση με τις άλλες δύο διόδους.

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε εσπευσμένα το αίτημά μας για την άμεση κατεπείγουσα λήψη απόφασης επαναλειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών στον νομό Θεσπρωτίας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Αλέξανδρος Πάσχος