H Αλβανία παραμένει σημαντική πηγή διακίνησης κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης «Αξιολόγηση της απειλής του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος» της EUROPOL, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα αλβανικά εγκληματικά δίκτυα είναι πολύ καλά οργανωμένα και λειτουργούν βάσει των αρχών της ιεραρχίας, ενώ προστίθεται ότι ο σεβασμός αποκτάται μέσω της βίας. Η Αλβανία παραμένει σημαντική πηγή φυτικής κάνναβης που διακινούνται στην ΕΕ. Τα εγκληματικά δίκτυα που ασχολούνται με τo εμπόριο κάνναβης είναι πολύ οργανωμένα.

Σε περίπου 108 σελίδες της έκθεσης, γίνεται αναφορά στην επίθεση που έκανε η Ισπανική Αστυνομία στην αλβανική ομάδα που καλλιέργησε κάνναβη σε ορισμένες ήσυχες περιοχές στα περίχωρα της Βαρκελώνης, ενώ έγιναν επίσης κατασχέσεις σε φορτηγά που κατευθύνθηκαν προς την Ολλανδία . Παρά τις αυξημένες συνθήκες ασφαλείας, με κλειστά σύνορα, οι Αλβανοί διακινητές κατάφεραν και πάλι να κατατάσσονται στην κορυφή της διακίνησης κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας απειλή για την οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης.

Μέτα: Τα ναρκωτικά και η διακίνηση αμαυρώνουν την εικόνα της Αλβανίας και την καταστρέφουν

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, αντέδρασε μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Europol, σύμφωνα με την οποία η Αλβανία παραμένει η κύρια πηγή διακίνησης κάνναβης στην ΕΕ.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση του ανθέλληνα Εντι Ραμα ότι είναι υπεύθυνη για την εικόνα της χώρας την οποία μαυρίζουν το εμπόριο ναρκωτικών. Τονίζοντας πως η 25η Απριλίου αποτελεί και ένα δημοψήφισμα ώστε τα ναρκωτικά να αποτελέσουν παρελθόν.