ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Δρόπολη

dropoli-festival-kininatografou

Ο εικαστικός και δάσκαλος Κώστας Ζώγκας, που μετά από πλούσια μαθητεία στο χώρο των καλών τεχνών στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια μεταφέρει την εμπειρία του στα Τίρανα, δοκιμάζει φέτος ένα σπουδαίο καινούργιο άνοιγμα.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που με την επιτυχία του μπορεί να μετατραπεί σε θεσμό και να αποτελέσει καλλιτεχνικό γεγονός στην κοινωνία της Δρόπολης και όχι μόνο. Εξ άλλου αυτό είναι και το μεράκι του κ. Ζώγκα που ενώ κατάγεται απ' το Κρα και την Πέπελη του Δήμου Δρόπολης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τίρανα. Θέλει να πειραματιστεί ώστε γεγονότα που αφορούν τις διοργανώσεις σε πόλεις και αστικά κέντρα να μπορέσουν να μεταφερθούν και στην ύπαιθρο.


Ο χαρακτήρας της τοπικής κοινωνίας που ανήκει στη γηγενή Εθνική Ελληνική Μειονότητα, το γεγονός ότι πρόκειται για μια μεθοριακή περιοχή που γειτνιάζει με την Ελλάδα, συμβάλει ώστε εφόσον ο θεσμός σταθεροποιηθεί, να αποτελέσει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής και επικοινωνίας Ελλήνων και Αλβανών καλλιτεχνών.


Απ' την πρώτη κιόλας διοργάνωση που ο κ. Ζώγκας και συνεργάτες του με ιδιαίτερο μεράκι προετοιμάζουν για το τριήμερο 24, 25 και 26 Αυγούστου, στη Δερβιτσάνη, οι συμμετοχές είναι απ' τις δύο χώρες. Βέβαια και από άλλες, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τόσο το χαρακτηρισμό του ως Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μικρού Μήκους, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και δείγμα ότι η ιδέα έλκει καλλιτέχνες. Συμβάλει σ' αυτό βέβαια και το δίκτυο προσωπικών γνωριμιών και παρότρυνσης απ' τον διοργανωτή.
«Dropull International Short Film Festival», δύναται να μετατραπεί σε brad name κι έτσι να συνεισφέρει στην επιδίωξη έστω θερινά η περιοχή να αποκτά κίνηση και πληθυσμό. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Δήμος Δρόπολης και ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής ανταποκρίθηκαν θετικά και στηρίζουν την προσπάθεια της διοργάνωσης είναι καλό δείγμα και ουσιαστική ενθάρρυνση όπως δηλώνουν απ' την ομάδα οργάνωσης.

Ουσιαστική σημασία έχει επίσης ότι φορείς απ' την Ελλάδα με πλούσια εμπειρία πάνω σε ανάλογα θέματα και διοργανώσεις προσφέρθηκαν όπως στηρίξουν εμπράκτως και παράσχουν τεχνογνωσία στην διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μικρού Μήκους στη Δερβιτσάνη.
Τόσο το Φεστιβάλ «Ζιζάνια Κάμερα» που διοργανώνεται από το 2001 στην Αρχαία Ολυμπία και προαγάγει νέους κινηματογραφιστές κάτω των 20 ετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και η Ελληνική Ένωση Κινούμενων Σχεδίων στηρίζουν έμπρακτα το εγχείρημα και αποτελούν παράγοντες επιτυχίας.

Ο διοργανωτής ταυτόχρονα έχοντας την πείρα από ανάλογες διοργανώσεις στην Ελλάδα έχει μεριμνήσει ώστε το πρόγραμμα του τρίμερου να είναι εμπλουτισμένου με παράλληλες δραστηριότητες.


Ουσιαστικότερη είναι αυτή της πρωινής ζώνης και αφορά σε δράσεις με μαθητές και μαθήτριες της περιοχής. Ο σκηνοθέτης κινούμενων σχεδίων Ιωάννης Ζώγκας εκτός απ' τις ταινίες που παράσχει στο Φεστιβάλ έχει προσφερθεί ώστε να δείξει και διδάξει σε παιδιά που ενδιαφέρονται για το κινούμενο σχέδιο, το σενάριο μιας ταινίας μικρού μήκους, την σκηνοθεσία γενικά. Εν τέλει το μυστήριο της μεταφοράς στην οθόνη μηνυμάτων απ' την καθημερινότητα…

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Δερβιτσάνης απ' την πρώτη κιόλας μέρα θα υπάρξει επίσης, Έκθεση με τα Σκίτσα του εικαστικού Γιώργο Μήτση, που αφορούν σε εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια της Πάνω Δρόπολης. Ο Γιώργος Μήτσης που κατάγεται απ' το Κλεισάρι έχει εκδώσει σχετικό Λεύκωμα για το οποίο βραβεύτηκε απ' την Ακαδημία Αθηνών ενώ τα εκθέματα παρουσιάστηκαν εκτός των άλλων στο Πολιτιστικό Κέντρο του συγκροτήματος του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως Χριστού στα Τίρανα.

Προγραμματίζεται επίσης δράση προβολής εκδόσεων στηριγμένων σε μετάφραση ελλήνων λογοτεχνών στην αλβανική και την δραστηριότητα στον τομέα αυτό.

Για το πρώτο Φεστιβάλ έχει επίσης συγκροτηθεί επιτροπή εγνωσμένης φήμης καλλιτεχνών του χώρου του κινηματογράφου ώστε να υπάρξει και βράβευση.

πηγη:tachydromos.org


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...