Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο Κ. Παπαχλιμίντζο έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας. Όσον αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο σύνολο της επικράτειας αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο θα ασκήσει όταν κριθεί σκόπιμο. Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία με την προετοιμασία των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποσό κοντά είστε στην υπογραφή συνυποσχετικού με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι :

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στα Τίρανα, τον περασμένο Οκτώβριο, επετεύχθη πολιτική συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της χώρας μας και της Αλβανίας με κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ), μετά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σημειώνω ότι επί του σημείου αυτού υπήρξε ταύτιση απόψεων τόσο της αλβανικής κυβέρνησης όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης, αποτελεί ένα σημαντικό προηγούμενο: Η Ελλάδα επιθυμεί τη διευθέτηση των ζητημάτων αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είτε μέσω διμερούς συμφωνίας, όπως έγινε με την Ιταλία και στη συνέχεια με την Αίγυπτο, είτε μέσω προσφυγής στο ΔΔΧ, όπως συμφωνήσαμε με την Αλβανία. Πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό ζητάμε και από την Τουρκία, η οποία, όμως, δεν ανταποκρίνεται σε αυτόν τον απλό κανόνα σύννομης διεθνούς συμπεριφοράς.